
Od dziecka bardzo,bardzo lubiłam ryż na mleku. To zdecydowanie jedno z moich comfort food. Kiedy je robię czuję się lepiej, milej, przyjemniej,spokojniej. Ostatnio odwiedziła mnie przyjaciółka z małą córeczką. Jako,że mała słodycze jada tylko w weekendy nie chciałam podać jej typowego ciasta,czy też ciastka. Przygotowałam ryż na mleku z jabłkiem. Naturalnie słodki,chociaż bez grama cukru. Do tego deser idealny dla małych dziewczynek. No dla tych dużych też. Zniknął błyskawicznie, do ostatniego ziarenka ryżu. Polecam, nie tylko dla dzieci.
A ja tymczasem wracam do ciężkiej pracy. Nie wiem czy dzień wolny w środku tygodnia to dobry pomysł? Bardzo ciężko potem wraca się do normalnych obowiązków….
A ja tymczasem wracam do ciężkiej pracy. Nie wiem czy dzień wolny w środku tygodnia to dobry pomysł? Bardzo ciężko potem wraca się do normalnych obowiązków….
Składniki:
200 gramów ryżu jaśminowego
400 ml mleka
3 jabłka
2 garście żurawiny
Duża szczypta cynamonu
Łyżeczka masła
Pół laski wanilii
W garnuszku podgrzewam mleko z masłem i wanilią. Dodaję ryż, gotuję na najmniejszym ogniu przez 10 minut.
Obieram jabłka i kroję w średnią kostkę. Namaczam żurawinę, odcedzam. Do ryżu dodaję owoce, żurawinę i cynamon. Gotuję całość przez około 15 minut, często mieszając,aby ryż nie przywarł do garnka. Kiedy ryż wchłonie całe mleko, przekładam deser do miseczek i podaję na ciepło.
Pycha, uwielbiam tak zrobiony ryż 🙂
Pozdrawiam!
smak dzieciństwa 😉
Zdecydowanie moje smaki, z lat dzieciństwa 🙂
🙂
🙂
🙂
🙂