Obiady

Domowe risotto. Na szybko.

2 Min. czytania
Kiedy człowieka dopada przeziębienie, długie gotowanie jest ostatnią rzeczą o jakiej się wtedy myśli. Ideałem byłoby gdyby ktoś przygotował wtedy kichającemu i zmęczonemu człowiekowi wielki gar rosołu z dużą dawką makaronu. Na marginesie, ja nie wiem co mnie bardziej leczy, domowa zupa, czy jednak makaron? W każdym razie ostatni weekend spędziłam w domowym zaciszu, próbując w szybkim czasie pozbyć się zapalenia gardła. Jednak nie dałam rady i biurowe wirusy okazały się silniejsze. Niestety. Sama jestem sobie winna. Jeszcze parę dni temu marudziłam mojej przyjaciółce, jak to przydałoby mi się takie lenistwo, nic tylko ja, koc, książka, serial i czysty relaks. Trzeba zdecydowanie dobrze się zastanowić o czym się marzy, bo to może się niestety spełnić. I wtedy bywa ciężko. Bo relaksowanie się z palącym od bólu gardłem i głową ciężką jak armata, przynosi mało korzyści. Zdecydowanie wolałabym inaczej spędzić ten weekend. Ale cóż, choroba nie wybiera.
Wróćmy do przepisu. W niedzielę byłam w domu sama, musiałam zatroszczyć się więc o jakiś obiad. Najpierw chciałam po prostu zrobić sobie kanapkę. Ale odrzuciłam ten pomysł bo chciałam zjeść co na ciepło. Parówka? Nie. Jajecznica? Mało niedzielnie. Miałam ograniczony repertuar, na zakupy iść nie mogłam, musiałam korzystać z tego co znalazłam w swojej kuchni i tak zrobiłam bardzo smakowite risotto z warzywami i serem Mozzarella. Bardzo proste i naprawdę pyszne. Do tego szybkie i tanie. Idealnie się sprawdzi jako danie po męczącym i pracowitym dniu. Gdy na obiad pomysłu brak, na zakupy iść nie chce, a nie przepada się za zamawianą pizzą.

Składniki na 2 porcje:
350 gramów ryżu
2 szklanki domowego bulionu
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebulka
1 opakowanie Mozzarelli
200 gramów mrożonych warzyw
1 łyżka oliwy
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie
Suszona pietruszka

Bardzo drobno siekam czosnek i cebulkę, rozgrzewam oliwę na patelni i podsmażam warzywa około 2 minut. Następnie wsypuję ryż i smażę do momentu aż przestanie być szklisty. Bardzo delikatnie dolewam pierwszą szklankę bulionu, gotuję aż ryż wchłonie całą wodę. Dodaję warzywa,przyprawy, dolewam pół szklanki bulionu, znów gotuję aż potrawa wchłonie cały ryż i powtarzam tę czynność z ostatnią częścią bulionu. Na sam koniec dodaję rozkruszoną w palcach Mozzarellę, mieszając,podgrzewam aż ser się całkiem rozpuści. Od razu podaję.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

37 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.