Ciasta

Jesienne ciasto z gruszką i kakao

1 Min. czytania
Jesienne wypieki zdecydowanie kojarzą mi się z kakao i owocami, którymi raczy nas jesień. Czyli z gruszkami i jabłkami. Do tego korzenne przyprawy i ciasto gotowe. Dziś przychodzę z przepisem na bardzo proste jesienne ciasto, które można upiec w środku tygodnia. Jest bezproblemowe, banalnie proste, cały proces szykowania to jedna miska, jedna łyżka i mieszanie. I oczywiście pokrojenie gruszki na kawałki. Moim zdaniem to jest właśnie domowego ciasta. Czyli takiego, które można przygotować z tego co akurat znajdzie się w kuchennych szafkach. Co w 10 minut ląduje w piecu, a jedzenie tego przysmaku nie wymaga talerzyka, łyżeczek i sztywnego siedzenia przy stole, bo kremy, bo warstwy, bo coś się pobrudzi. Moim zdaniem nie ma nic przyjemniejszego niż uprzyjemnienie sobie jesiennego dnia zapachem cynamonu i kakao. Kawałkiem ciasta, upieczonego bez zbędnego wysiłku, ale z dużą porcją miłości. Do tego kawa, parzona w profesjonalnym ekspresie, i jesteśmy w jesiennym niebie.

Składniki:
2 małe gruszki ( bardzo słodkie)
350 gramów mąki orkiszowej
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki kakao
3 jajka
1/2 szklanki neutralnego oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Cukier puder

Gruszki myję, obieram, kroję w małą kostkę.
Jajka ucieram z cukrem na jasny krem. Dodaję powoli olej i dalej ucieram aż składniki się połączą.
Przesiewam mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodaję do masy jajecznej. Na koniec wsypuję gruszki, mieszam delikatnie.

Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Piekę placek 40 minut w 190 stopniach – do suchego patyczka. Po wystygnięciu posypuję cukrem pudrem.

Moje rady: Do ciasta możecie dodać również jabłka, albo połączyć oba rodzaje owoców

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

48 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.