Co jak co, ale ciasto drożdżowe uwielbiam od małego. Brat mojej babci prawie pluł innym ciastem, na każdej rodzinnej uroczystości musiała więc pojawić się drożdżówka. Tak zwykła, wystarczyła drożdżówka, odrobina kruszonki i cukier puder. I wujek Zygmunt był najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi. A ja razem z nim. Być może dzięki niemu aż tak lubię drożdżowe wypieki? Ostatnio całą noc śniła mi się drożdżówka, więc cóż robić, trzeba upiec. Przepis jest banalny, idealny by upiec ciasto w środku tygodnia. Robiła go już moja przyjaciółka, to jej pierwsze drożdżowe, wyszło perfekcyjnie! Polecam każdemu!
:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 paczka drożdży instant
2 jajka
150 gramów masła plus 25 gramów
150 ml mleka
Pół szklanki cukru plus 5 łyżeczek
2 -3 gruszki
Cynamon
Ekstrakt waniliowy-łyżeczka
Dodatkowo:
Masło i bułka do formy
Cukier puder
W garnuszku podgrzewam 150 gramów masła, powinno się roztopić, dodaję zimne mleko i chwilę mieszam. Kiedy mieszanka jest letnia, dodaję drożdże, mieszam-można użyć miksera. Następnie do masy dodaję jajka, mąkę, cukier i wanilię. Dokładnie zagniatam ciasto, powinno zacząć formować się w kulę, ale będzie lekko kleić się do rąk. Przykrywam ściereczką, i odstawiam na godzinę do podwojenia objętości.
W międzyczasie obieram gruszki, kroję w półplasterki.
Formę smaruję masłem i wysypuję bułką, wykładam do niej wyrośnięte ciasto. Z wierzchu układam gruszki, posypuję cukrem, cynamonem i resztą masła, które kroję w plasterki. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. Wkładam ciasto, i piekę drożdżówkę 40-45 minut.
Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
omomomo zjem monitor;D
🙂
Śliczna 🙂
Ależ to ciasto musi być pyszne. Mniam.
Wygląda przepysznie 🙂
Taką drożdżówkę chętnie bym zjadła 😀 Prezentuje się wyśmienicie 😀
Pozdrawiam!
Wygląda mega smacznie! Jak ja bym sama chciała umieć piec *.*
🙂
🙂
🙂
🙂
dziękuję;)
Wow! To jest pyszne!
Na pewno skorzystam z Twojego przepisu.
Pysznie się prezentuje 🙂
;0
🙂
Ależ to wygląda!!! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis!
Też kocham drożdżowe ☺
Pysznie u Ciebie 🙂
ale pysznie to wyszło, aż mi zaburczało w brzuszku 😀
Idealne na lato! Uwielbiam tego typu ciasta 🙂
;0
🙂
🙂
🙂
😉
Idealna na rodzinną posiadówkę 😀
o tak!
Ja póki co nacieszam się jeszcze rabarbarem. Nic nie smakuje tak, jak drożdżówka z rabarbarem. W dzieciństwie nie do końca za nią przepadałam, teraz to jeden z moich ukochanych smaków dzieciństwa właśnie.
Nie tylko na śniadanie 🙂
Kolejna inspiracja, za którą dziękuję 🙂
Wygląda super! Ja jestem fanką tej z truskawkami! 🙂
Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka!
Jelonkowa
🙂
🙂
🙂
Połączenie drożdżówki z gruszką na pewno świetnie smakuje 🙂