Desery

Drożdżówka z gruszkami

1 Min. czytania
Co jak co, ale ciasto drożdżowe uwielbiam od małego. Brat mojej babci prawie pluł innym ciastem, na każdej rodzinnej uroczystości musiała więc pojawić się drożdżówka.  Tak zwykła, wystarczyła drożdżówka, odrobina kruszonki i cukier puder. I wujek Zygmunt był najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi. A ja razem z nim. Być może dzięki niemu aż tak lubię drożdżowe wypieki? Ostatnio całą noc śniła mi się drożdżówka, więc cóż robić, trzeba upiec. Przepis jest banalny, idealny by upiec ciasto w środku tygodnia. Robiła go już moja przyjaciółka, to jej pierwsze drożdżowe, wyszło perfekcyjnie! Polecam każdemu!
:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej

1 paczka  drożdży instant

2 jajka
150 gramów masła plus 25 gramów
150 ml mleka
Pół szklanki cukru plus 5 łyżeczek

2 -3 gruszki
Cynamon
Ekstrakt waniliowy-łyżeczka

Dodatkowo:

Masło i bułka do formy

Cukier puder


W garnuszku podgrzewam 150 gramów  masła, powinno się roztopić,  dodaję zimne mleko i chwilę mieszam. Kiedy mieszanka jest letnia, dodaję drożdże, mieszam-można użyć miksera. Następnie do masy dodaję jajka, mąkę, cukier i wanilię. Dokładnie zagniatam ciasto, powinno zacząć formować się w kulę, ale będzie lekko kleić się do rąk. Przykrywam ściereczką, i odstawiam na godzinę do podwojenia objętości.

W międzyczasie obieram gruszki, kroję w półplasterki.
Formę smaruję masłem i wysypuję bułką, wykładam do niej wyrośnięte ciasto. Z wierzchu układam gruszki, posypuję cukrem, cynamonem i resztą masła, które kroję w plasterki. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. Wkładam ciasto, i piekę drożdżówkę 40-45 minut. 
Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

36 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.