Obiady

Knedle z białym serem

1 Min. czytania
Knedle, moja wielka miłość. Te tradycyjne ze śliwkami czy truskawkami. Ale trzeba też próbować nowości i eksperymentować, i tak właśnie zrobiłam. Przygotowałam knedle z białym serem, na słodko w pysznej otoczce z masła, bułki tartej i cynamonu. I ten środek, prawie sernikowy, waniliowy, delikatny. Co to była za uczta! Obiadowa rozpusta! Bardzo je polecam, polubią je i dzieci i dorośli. Proste, pyszne i zaskakujące proste. Osobiście bardzo lubię słodkie obiady, nie jadam ich codziennie, ale lubię. I Wam polecam je sobie przygotować, jestem pewna, że będą Wam smakować!
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli


Nadzienie:
600 gramów twarogu sernikowego mielonego
2 żółtka
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią


Dodatkowo:
masło-4 łyżki, bułka tarta – 6 łyżek i cynamon- łyżeczka




Przestudzone ziemniaki ugniatam tłuczkiem do ziemniaków-można też przepuścić przez praskę. Dodaję sól, jajko i obie mąki. Ugniatam gładkie ciasto-nie może kleić się do rąk. Przykrywam ściereczką na czas szykowania nadzienia. 
Twaróg ucieram z cukrem waniliowym i żółtkiem ja jednolitą masę. 
Gotuje wodę z solą. 
Z ziemniaczanego ciasta odrywam po kawałku, spłaszczam w dłoni, nakładam pełna łyżkę nadzienia, formuje kulę- ręce najlepiej oprószyć odrobiną mąki.
Gotowe knedle gotuję około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podaję z kruszonką, którą szykuje podczas gotowania się knedli. Roztapiam na patelni masło, dodaję bułkę tartą i cynamon, masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Knedle przed podaniem obtaczam w kruszonce. 
1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.