Ciasta

Francuskie ciasto czekoladowe

1 Min. czytania
Najlepsze ciasto czekoladowe świata. Takie słowa usłyszałam po zjedzeniu pierwszego kawałka tego wypieku. Nie powiem zrobiło mi się miło. Ale nie mogłam zaprzeczyć. To zdecydowanie najlepsze czekoladowe ciasto na świecie. Nieco podobne do uwielbianego przeze mnie Brownie, ale lepsze! Choć może wydawać się to dziwne, ale tak, to ciasto jest jeszcze lepsze niż klasyczne Brownie. Jest wilgotne, niesamowicie wręcz czekoladowe, ale delikatnie puszyste i fantastycznie lekkie. Gdybym była poetą to pewnie użyłabym tu słów i porównań do czekoladowej chmurki, zawieszonej w aksamitnym niebie z gorzkiej czekolady, ale zostanę bliżej ziemi. Po prostu musicie je upiec, bo pracy przy nim niewiele, a smak jest rewelacyjny. Za mną intensywna sobota, po intensywnym piątku, nie miałam czasu na odpoczynek. Ale mam nadzieję, że jutro trochę poleniuchuję. I może znów upiekę to ciacho?
:
Składniki:
3 duże jajka
150 gramów gorzkiej czekolady 70 %
100 gramów masła
50 ml mleka
180 gramów mąki pszennej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
80 gramów brązowego cukru
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę. 
W rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło  z mlekiem, dodaję czekoladę, ciągle mieszając podgrzewam składniki. Studzę. 
Ucieram żółtka z cukrem i wanilią, dodaję letnią czekoladową mieszankę, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączę składniki. Na końcu dodaję pianę z białek, bardzo delikatnie mieszam wszystkie składniki. 
Ciasto przelewam do tortownicy i piekę 35 minut w 190 stopniach. 
Po przestudzeniu można posypać wypiek cukrem pudrem.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

31 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.