Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie boję się używać półproduktów, które stanowią bazę pysznych dań. Pokażę Wam jak zamienić paczkę gotowych gnocchi w pyszne i pożywne danie. Gnocchi z cukinią to wspaniały i błyskawiczny obiad. Kolorowy, pełnowartościowy i tak smaczny!

Kiedy nie macie czasu, nie musicie rezygnować z pysznego obiadu. Gnocchi, ale sprawdzą się też nasze kopytka, są świetną bazą do wielu dań. Wystarczy dodać nieco warzyw i Parmezanu i obiad gotowy. Gwarantuję Wam, w ciągu piętnastu minut, będziecie mieli zdrowy i pożywny obiad. Bo zdrowe, nie znaczy przecież niesmaczne. Bo ekspresowo, nie znaczy bezwartościowo. W jesienne dani, czuję, że muszę bardziej zadbać o swoją dietę. Ale z drugiej strony, moja doba dalej ma tylko 24 godziny. Z czego ogrom czasu zajmuje praca i dojazdy do niej. Dlatego szukam patentów na szybkie, i zdrowe gotowanie. Myślę, że to danie, będzie inspiracją na wiele zabieganych dni, w środku tygodnia.

Po powrocie do Polski, zmiana klimatu i prawdziwa jesień, uderzyła mnie w twarz i zaczynam mieć katar. Na razie popijam dużo herbaty z sokiem z czarnego bzu i miksturę od teściowej, czyli miks soku z imbiru, miodu i cytryny. I mam nadzieję, że szybko wszystko minie!

Kochani, dużo zdrówka i smacznych obiadów. Mam nadzieję, że gnocchi z cukinią będzie Wam smakować.

Share

rb_lena
przygotowanie
5
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
15

Będzie potrzebne

  • Deska do krojenia

  • Patelnia

Składniki

  • 400 gramów Gnocchi

  • 1 duża cukinia

  • 10 pomidorków koktajlowych

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

  • 1 garść świeżego tymianku

  • 2 pełne łyżki świeżo startego Parmezanu

  • 1 łyżeczka masła

  • Sok z połowy cytryny

  • Sół

  • Pieprz

Przepis krok po kroku

1

Warzywa

Cukinię obieram ze skórki, kroję w półplasterki. Czosnek bardzo drobno siekam. Na patelni podgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i cukinię, smażę 4 minuty.
2

Kopytka

Na patelnię wrzucam zioła, gnocchi i pomidorki koktajlowe. Całość doprawiam solą i pieprzem, oraz sokiem z cytryny. Dokładam łyżkę masła, smażę całość przez 6 minut, często mieszając.
3

Serwowanie

Danie przekładam na dwa talerze, posypuję tartym Parmezanem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.