Śniadania na słodko

Racuchy z malinami i gruszkami

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie kochani! Wróciłam z cudownego urlopu, jestem wypełniona słońcem, ciepłem, wspomnieniami i pysznym, chorwackim jedzeniem. W moim menu oczywiście rządziły ryby i owoce morza. Oraz wszystkie lokalne przysmaki. Na pewno Wam o nich opowiem, ale najpierw zaproszę Was na racuchy z malinami i gruszkami. Tradycyjne domowe racuchy na drożdżach, w nieco innej odsłonie. To było nasze pierwsze śniadanko, po powrocie do domu. Miałam dostawę malin od teściowej, oraz dwie gruszki, które musiałam wykorzystać tu i teraz. Dlatego też przygotowałam te pyszne racuszki.

Takie śniadanie, jest idealne na weekendowy czas, oraz dodatkowo na kolosalną różnicę temperatur. W piątek piłam kawkę na tarasie, mając na sobie szorty i koszulkę, kiedy wczoraj dotarliśmy do domu, tych stopni za dnia było ledwie 11. Chciałam więc zjeść śniadanko na ciepło, rozgrzać się od środka i nabrać energii, na rozpakowywanie i niekończące się pranie. Oraz na ogrom tulaszków z moimi kotami. Ach, jak ja się za nimi stęskniłam. Mam nadzieję, że one za mną, chociaż odrobinkę!

Wróciłam w pełną jesień. Dlatego od razu zaczęłam szukać rozgrzewających i kojących mnie dań. Zapach cynamonu, od razu pozytywnie mnie nastraja i sprawia, że jest mi dużo, dużo cieplej i milej. Czuję się błogo, domowo i komfortowo. Szybko zapominam o całym świecie i po prostu cieszę się chwilą. A do śniadania, pyszna jesienna herbata. Co powiecie na herbatkę imbirowo-pomarańczową? Moim zdaniem, dodaje taką samą dawkę energii co kawa, wspaniale rozgrzewa i świetnie pasuje do słodkiego śniadania. Na jesień, koniecznie się w nią zaopatrzcie.

Racuchy z malinami i gruszkami, polecają się na jesienne śniadanko. Sprawdźcie, jak odganiają chmury i wywołują uśmiech na Waszych buziach!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
4
całkowity czas
60

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Łyżka

  • Miska

Składniki

  • 250ml lekko ciepłego mleka

  • 250g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 25g świeżych drożdży

  • 2 dojrzałe gruszki

  • 150 gramów malin

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przepis krok po kroku

1

Zaczyn

Do mleka dodaj rozkruszone drożdże , cukier oraz około 2-3 łyżki mąki. Całośc lekko zamieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut
2

Ciasto

Do miski dodaj reszte mąki, cynamon i jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta, przykryj ścierką i dostaw na 35 minut do wyrośnięcia
3

Owoce

Gruszki obierz, pozbądź się gniazd nasiennych. Owoce pokrój w grubszą kostkę. Dodaj do wyrośniętego ciasta gruszki i większą część malin. Bardzo delikatnie wymieszaj
4

Smażenie

Za pomocą łyżi nakładaj placki na rozgrzany olej i smaż na złoto z oby dwóch stron. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem, podajcie je z resztą malin, można dodatkowo posypać je cynamonem.
1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.