Śniadania na słodko

Racuchy z malinami i gruszkami

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie kochani! Wróciłam z cudownego urlopu, jestem wypełniona słońcem, ciepłem, wspomnieniami i pysznym, chorwackim jedzeniem. W moim menu oczywiście rządziły ryby i owoce morza. Oraz wszystkie lokalne przysmaki. Na pewno Wam o nich opowiem, ale najpierw zaproszę Was na racuchy z malinami i gruszkami. Tradycyjne domowe racuchy na drożdżach, w nieco innej odsłonie. To było nasze pierwsze śniadanko, po powrocie do domu. Miałam dostawę malin od teściowej, oraz dwie gruszki, które musiałam wykorzystać tu i teraz. Dlatego też przygotowałam te pyszne racuszki.

Takie śniadanie, jest idealne na weekendowy czas, oraz dodatkowo na kolosalną różnicę temperatur. W piątek piłam kawkę na tarasie, mając na sobie szorty i koszulkę, kiedy wczoraj dotarliśmy do domu, tych stopni za dnia było ledwie 11. Chciałam więc zjeść śniadanko na ciepło, rozgrzać się od środka i nabrać energii, na rozpakowywanie i niekończące się pranie. Oraz na ogrom tulaszków z moimi kotami. Ach, jak ja się za nimi stęskniłam. Mam nadzieję, że one za mną, chociaż odrobinkę!

Wróciłam w pełną jesień. Dlatego od razu zaczęłam szukać rozgrzewających i kojących mnie dań. Zapach cynamonu, od razu pozytywnie mnie nastraja i sprawia, że jest mi dużo, dużo cieplej i milej. Czuję się błogo, domowo i komfortowo. Szybko zapominam o całym świecie i po prostu cieszę się chwilą. A do śniadania, pyszna jesienna herbata. Co powiecie na herbatkę imbirowo-pomarańczową? Moim zdaniem, dodaje taką samą dawkę energii co kawa, wspaniale rozgrzewa i świetnie pasuje do słodkiego śniadania. Na jesień, koniecznie się w nią zaopatrzcie.

Racuchy z malinami i gruszkami, polecają się na jesienne śniadanko. Sprawdźcie, jak odganiają chmury i wywołują uśmiech na Waszych buziach!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
4
całkowity czas
60

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Łyżka

  • Miska

Składniki

  • 250ml lekko ciepłego mleka

  • 250g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 25g świeżych drożdży

  • 2 dojrzałe gruszki

  • 150 gramów malin

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przepis krok po kroku

1

Zaczyn

Do mleka dodaj rozkruszone drożdże , cukier oraz około 2-3 łyżki mąki. Całośc lekko zamieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut
2

Ciasto

Do miski dodaj reszte mąki, cynamon i jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta, przykryj ścierką i dostaw na 35 minut do wyrośnięcia
3

Owoce

Gruszki obierz, pozbądź się gniazd nasiennych. Owoce pokrój w grubszą kostkę. Dodaj do wyrośniętego ciasta gruszki i większą część malin. Bardzo delikatnie wymieszaj
4

Smażenie

Za pomocą łyżi nakładaj placki na rozgrzany olej i smaż na złoto z oby dwóch stron. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem, podajcie je z resztą malin, można dodatkowo posypać je cynamonem.
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.