Obiady

Gołąbki w sosie pomidorowym

1 Min. czytania

 Domowe gołąbki są najlepsze na świecie! Takie mamine, czy też babcine. Moja mama robi wybitne gołąbki, takie nasze rodzinne. Wspaniałe po prostu. Tym razem dostałam zamówienie na przygotowanie gołąbków takich jak w domu. Ale w moim domu. Bo w moim domu gołąbki podaje się z sosem koperkowym i z ryżem. W domu A., gołąbki podaje się w sosie pomidorowym i co kolejna dla mnie nowość, do mięsa miałam dodać ryż. W moim domu w masie gołąbkowej jest samo mięso, a ryż jest dodatkiem na talerzu. No, ale cóż, uznałam, że spełnię to gołąbkowe marzenie. Zrobiłam gołąbki trochę na ślepo, długo dumałam czy do mięsa dodać ryż surowy, czy już ugotowany? Jak zrobić sos pomidorowy? Miałam trochę stresu, trochę niewiadomej, ale powiem Wam, że z tych moich gołąbków byłam i ciągle jestem dumna! Polecam tym, którzy nigdy jeszcze się nie odważyli na samodzielną produkcję. Robi się je prosto, wcale nie są tak skomplikowane jak się o nich plotkuje, a smak? Ten jest naprawdę rewelacyjny! Ja zrobię je w ten weekend. 

Składniki:

1 kapusta ( polecam specjalną do gołąbków, albo włoską)

750 gramów mięsa mielonego-u mnie mieszane z indyka i szynki

100 gramów ryżu

1,5 litra bulionu warzywnego

1 cebula

1 łyżka suszonego czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka suszonego koperku

Sól, pieprz


Sos:

300 gramów przecieru pomidorowego

1 łyżka koperku

200 ml bulionu spod gołąbków

Sól

Pieprz

Zaczyna od przygotowania kapusty. Oddzielam liście, zagotowuję wodę w dużym garnku i parzę liście przez 5 minut. Odkładam na bok. 

Gotuję ryż na sypko. Studzę. Mięso łączę z jajkiem, dodaję przyprawy oraz ryż. Dokładnie wyrabiam masę. 

W liście kapusty zawijam farsz, tak jak krokiety. 

Dno dużego garnka wykładam liści kapusty, niewykorzystane do faszerowania. Układam na wierzchu gołąbki, zalewam je wodą do 3/4 objętości garnka, gotuję gołąbki przez godzinę na wolnym ogniu.

Szykuję sos. Odlewam 200 ml bulionu spod gołąbków i przelewam do małego rondelka, zagotowuję. Dodaję przecier pomidorowy, doprawiam koperkiem, solą i pieprzem. Chwilę podgrzewam i dodaję do garnka z gołąbkami, podgrzewam całość kwadrans. 

Gotowe gołąbki podaję z pieczywem, albo z ryżem. 

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.