Vege

Afrykański gulasz

1 Min. czytania

 Czas na gulasz pełen warzyw i pełen smaku! Lekkie, bo zupełnie bez mięsa. Pełne warzyw i orzechowego smaku. Nie sądziłam, że tak prosto, można przygotować tak pyszne danie. Gulasz naprawdę zaskoczył mnie swoim smakiem, bardzo pozytywnie. Wyjątkowy miks warzyw i masła orzechowego. Nie sądziłam, że orzechy aż tak pasują do fasolki! W połączeniu z ryżem dostajemy pyszny obiad, który pachnie obłędnie. Będę szczera, ten gulasz tak pachnie, że z trudem mogłam wytrzymać ten czas kiedy się gotował! Chciałam zjeść go natychmiast. Nie sądziłam,że danie tylko z warzyw,może być aż tak sycące i aromatyczne. Po prostu totalne smakowe zaskoczenie! Musicie spróbować. Ten gulasz wspaniale rozgrzeje w te zimowe dni. Będzie przyjemnie koił duszę i ciało po zimowym spacerze. U mnie w końcu pojawiła się prawdziwa zima, jest biało, zimnawo, przepięknie!

Składniki:
2 cebule
2 średnie marchewki
1 duża cukinia
250 gramów pieczarek
Puszka czerwonej fasolki
1 puszka pomidorów bez skórki
1 Szklanka masła orzechowego
3 łyżki orzeszków ziemnych
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała papryczka chilli
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka przyprawy Garam Masala
Sól
Pieprz


Do podania- ryż jaśminowy
Siekam cebule i czosnek, rozgrzewam olej i podsmażam 3 minut. 
Obieram marchewkę, kroję ją w półplasterki i wrzucam na patelnię. Kiedy smaży się marchewka, zajmuję się pieczarkami. Opłukuję je, i drobno kroję, wrzucam na patelnię i smażę 5 minut. Cukinię obieram, kroję w półplasterki, dodaję do warzyw na patelni i smażę kolejne 5 minut. Teraz czas na dodanie pomidorów, oraz fasoli, doprawiam przyprawami i dodaję masło orzechowe do gulaszu. Przykrywam garnek i podgrzewam gulasz przez 30 minut. 
Gulasz podaję z ryżem, posypuję orzechami. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.