Czas na gulasz pełen warzyw i pełen smaku! Lekkie, bo zupełnie bez mięsa. Pełne warzyw i orzechowego smaku. Nie sądziłam, że tak prosto, można przygotować tak pyszne danie. Gulasz naprawdę zaskoczył mnie swoim smakiem, bardzo pozytywnie. Wyjątkowy miks warzyw i masła orzechowego. Nie sądziłam, że orzechy aż tak pasują do fasolki! W połączeniu z ryżem dostajemy pyszny obiad, który pachnie obłędnie. Będę szczera, ten gulasz tak pachnie, że z trudem mogłam wytrzymać ten czas kiedy się gotował! Chciałam zjeść go natychmiast. Nie sądziłam,że danie tylko z warzyw,może być aż tak sycące i aromatyczne. Po prostu totalne smakowe zaskoczenie! Musicie spróbować. Ten gulasz wspaniale rozgrzeje w te zimowe dni. Będzie przyjemnie koił duszę i ciało po zimowym spacerze. U mnie w końcu pojawiła się prawdziwa zima, jest biało, zimnawo, przepięknie!
Składniki:
2 cebule
2 średnie marchewki
1 duża cukinia
250 gramów pieczarek
Puszka czerwonej fasolki
1 puszka pomidorów bez skórki
1 Szklanka masła orzechowego
3 łyżki orzeszków ziemnych
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała papryczka chilli
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka przyprawy Garam Masala
Sól
Pieprz
Do podania- ryż jaśminowy
Siekam cebule i czosnek, rozgrzewam olej i podsmażam 3 minut.
Obieram marchewkę, kroję ją w półplasterki i wrzucam na patelnię. Kiedy smaży się marchewka, zajmuję się pieczarkami. Opłukuję je, i drobno kroję, wrzucam na patelnię i smażę 5 minut. Cukinię obieram, kroję w półplasterki, dodaję do warzyw na patelni i smażę kolejne 5 minut. Teraz czas na dodanie pomidorów, oraz fasoli, doprawiam przyprawami i dodaję masło orzechowe do gulaszu. Przykrywam garnek i podgrzewam gulasz przez 30 minut.
Gulasz podaję z ryżem, posypuję orzechami.
Bardzo mi się podoba. Na pewno go zrobię.
Bardzo fajny pomysł, ciekawy dodatek w postaci masła orzechowego 🙂
fajne sycące na zimę idealne;)
Gulaszu bez mięsa chyba jeszcze nigdy nie jadłam ;o
😉
warto!
warto spróbować!
robi robotę!
Mojemu mężowi taki gulasz pewnie by smakował.
Ile porcji? Przepis z jakiść książki, czy Twoja wariacja? 🙂
Od dawna zamierzem zrobić podobny 🙂
Mocno orzechowy – podoba mi się 🙂
Zdecydowanie moje smaki!
🙂
mi wyszło na dwa dni dla dwóch osób 🙂 Przepis mam od siostry, ja zapomniałam kupić paprykę, i od siebie dodałam cukinię i pieczarki bo miałam 😉 Polecam, smakuje świetnie, mocno orzechowo!
🙂
🙂
Mniam, ale bym taki zjadła. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis 🙂
Rewelacyjny, nietuzinkowy przepis dla wege i nie tylko. BArdzo ciekawe połączenie składników 🙂
mam nadzieję,że przypadnie Ci do gustu:)
🙂
Taki gulasz warzywny to coś dla mnie, więc chętnie wypróbuję przepis. 😉
Oj ja lubie takie dania 🙂
Jeszcze chyba gulaszu bez mięsa nie jadłam, myślę, że posmakowałoby mi takie danie 😉
Super to teraz lec do biedry po nowe masło go vege bo jest promka 2+1 gratis ;D
🙂
🙂
🙂