Kto ma ochotę na ciasteczka? Mnie bardzo często łapie ochota na coś słodkiego, najczęściej domowego, bo ze sklepu, aż tak nie smakuje. Jak mam ochotę na ciasteczka, to robię domowe, pyszne ciasteczka owsiane. Wystarczy tak niewiele, a powstają idealne ciacha. Zdrowe, bogate w winogrona i czekoladę. Dodają energii i sił. I zaspokajają apetyt na słodkie. Przy takich ciachach, cudownie jest się uczyć i podjadać coś zdrowego. Po tylu latach od skończenia studiów, znów mam sesje i muszę zimowe wieczory spędzać na nauce. By sobie to umilić, zabezpieczam sobie kwadrans i robię te ciasteczka. Są cudowne zarówno solo, jak i jako dodatek do porcji jogurtu i owoców. Wychodzi z tego prawdziwa miseczka szczęścia. Mam wrażenie, że te kruche, delikatne i słodkie ciasteczka dzięki swoim składnikom naprawdę poprawiają nastrój.
1 duże jajko
Pół szklanki płatków owsianych
20 czarnych winogron
125 gramów masła
100 gramów mąki orkiszowej
2 łyżki cukru trzcinowego
40 dg posiekanej gorzkiej czekolady 90 % kakao
1 łyżeczka cynamonu
Winogrona myję i osuszam, kroję na ćwiartki.
Ucieram masło z cukrem. Dodaję jajko, cynamon i mąkę. Dokładnie ucieram, do masy dodaję winogrona i posiekaną czekolad, delikatnie łączę z ciastem.
Łyżką nabieram porcje ciasta, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka piekę 12 minut w 180 stopniach.
Jak najbardziej jest to coś dla mnie.
kocham takie ciacha:D na przekąskę super;)
Idealne do kawy 🙂
Już sobie wyobrażam jak je zajadam <3 😀 jadałam ciasteczka owsiane, ale nigdy z dodatkiem winogron 🙂
o tak!
🙂
😉
😉
Bardzo lubię takie ciasteczka 🙂
Do mleczka? 😀
Bardzo fajny przepis. Na pewno go wypróbuję.
Mniam jakie one cudne. Miłego dnia kochana 🙂
dziękuję!
polecam!
można śmiało!
😉
smacznego wieczoru:)
Chętnie bym takie pochrupała:)
🙂
Owsiane ciasteczka uwielbiam. a te domowej roboty najlepsze 🙂
🙂