Obiady

Greckie klopsiki z piekarnika

1 Min. czytania

Przepis na te klopsiki znalazłam w jakiejś kobiecej gazetce. Tyle tylko, że mieloną jagnięcinę zamieniłam na mielone mięso z indyka. Wyszły idealne klopsiki, bardzo ciekawe w smaku, zaskakujące dzięki dodatkowi mięty. Lekkie, odświeżające i bardzo apetyczne. Delikatne,bo pieczone. Robią się naprawdę szybko, i choć małe, to sycące. Do tego te dodatki, sos tzatziki i pieczona, miodowa marchewka! Ten obiad będzie idealny na taki zimny dzień jak dziś. Kto rano musiał skrobać szyby w aucie, ręka w górę? W końcu zawitał do nas solidniejszy mróz, całe minus 5 kresek. Czapka, szalik, rękawiczki i do pracy. A po pracy czekać będzie pyszny obiad. Komu już pachną te klopsiki?


 Składniki:

500 gramów mięsa mielonego z indyka

3 ząbki czosnku

1 duże jajko

1 łyżeczka suszonej mięty

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Szczypta ostrej papryki

Duża szczypta suszonego oregano

Sól

Pieprz

Oliwa z oliwek


Dodatkowo:

marchewka pieczona , ryż, sos tzatziki

Siekam czosnek bardzo drobno. Do dużej miski przekładam mięso, dodaję jajko,czosnek, wszystkie przyprawy i dokładnie wyrabiam na gładką masę. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Blachę do pieczenia, wykładam papierem, układam tam klopsiki. Każdy klopsik smaruję oliwą z oliwek. Klopsiki piekę 25 minut w 190 stopniach, w połowie pieczenia można je przewrócić na drugą stronę.

Klopsiki proponuje podać z sosem Tzatziki, pieczoną marchewką i ryżem. 

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.