Przepis na te klopsiki znalazłam w jakiejś kobiecej gazetce. Tyle tylko, że mieloną jagnięcinę zamieniłam na mielone mięso z indyka. Wyszły idealne klopsiki, bardzo ciekawe w smaku, zaskakujące dzięki dodatkowi mięty. Lekkie, odświeżające i bardzo apetyczne. Delikatne,bo pieczone. Robią się naprawdę szybko, i choć małe, to sycące. Do tego te dodatki, sos tzatziki i pieczona, miodowa marchewka! Ten obiad będzie idealny na taki zimny dzień jak dziś. Kto rano musiał skrobać szyby w aucie, ręka w górę? W końcu zawitał do nas solidniejszy mróz, całe minus 5 kresek. Czapka, szalik, rękawiczki i do pracy. A po pracy czekać będzie pyszny obiad. Komu już pachną te klopsiki?
Składniki:
500 gramów mięsa mielonego z indyka
3 ząbki czosnku
1 duże jajko
1 łyżeczka suszonej mięty
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Szczypta ostrej papryki
Duża szczypta suszonego oregano
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Dodatkowo:
marchewka pieczona , ryż, sos tzatziki
Siekam czosnek bardzo drobno. Do dużej miski przekładam mięso, dodaję jajko,czosnek, wszystkie przyprawy i dokładnie wyrabiam na gładką masę. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Blachę do pieczenia, wykładam papierem, układam tam klopsiki. Każdy klopsik smaruję oliwą z oliwek. Klopsiki piekę 25 minut w 190 stopniach, w połowie pieczenia można je przewrócić na drugą stronę.
Klopsiki… Dawno ich nie przygotowywałam… Lena przez Ciebie na okrągło czuję się głodna
wybacz mi!
This look very delicious. Thank you for sharing recipe.
New Post – https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/12/babor-hsr-lifting-cream-filorga-hydra.html
Zaskoczył mnie dodatek mięty!
Wyglądają bardzo apetycznie. Mniam, mniam.
polecam!
😉
Takie lubię najbardziej, choć u mnie z przypraw króluje majeranek 🙂
🙂
zjadłabym sobie takie pyszności
Oj ale bym zjadła 🙂
😉
😉
Klopsiki uwielbiam pod każdą postacią. Pycha!
zjadłabym całą blachę:)
Fajne klopsiki, pieczone na pewno zdrowsze od smażonych 🙂
Marcheweczka <3
była przepyszna!
😉
🙂
🙂
Bardzo fajne klopsiki 🙂
😉
Pysznie ☺
Pysznie wygląda, zamiast marchwi upiekę bataty.
Wyglądają bardzo smacznie 🙂 A jakie zdrowe, bo z piekarnika :))
Nie przepadam w ogóle za klopsikami, ale mój mąż byłby zachwycony ich pieczeniem w piekarniku, a nie na głębokim oleju. Ostatnio bardzo na to zwraca uwagę 🙂
Pyszny obiad. Muszę tak przygotować klopsiki
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
Muszę powiedzieć, że ta mięta mnie zaskoczyła. Może kiedyś odważę się wypróbować :).
Pozdrawiam serdecznie!
pozdrawiam!
Na pewno bardzo pyszne są te klopsiki 🙂
;0
Ojej, na pewno są przepyszne 🙂
Oh what a nice post! I love everything 🙂
Saw your blog and thought if you would like to follow each other? Follow me and I'll follow back asap. Let me know what you think. I'd love to hear something from you! 🙂
http://www.cielofernando.com
FACEBOOK | INSTAGRAM
😉
uwielbiam dania z piekarnika! chętnie przygotuje na obiad!