Obiady

Greckie klopsiki z piekarnika

1 Min. czytania

Przepis na te klopsiki znalazłam w jakiejś kobiecej gazetce. Tyle tylko, że mieloną jagnięcinę zamieniłam na mielone mięso z indyka. Wyszły idealne klopsiki, bardzo ciekawe w smaku, zaskakujące dzięki dodatkowi mięty. Lekkie, odświeżające i bardzo apetyczne. Delikatne,bo pieczone. Robią się naprawdę szybko, i choć małe, to sycące. Do tego te dodatki, sos tzatziki i pieczona, miodowa marchewka! Ten obiad będzie idealny na taki zimny dzień jak dziś. Kto rano musiał skrobać szyby w aucie, ręka w górę? W końcu zawitał do nas solidniejszy mróz, całe minus 5 kresek. Czapka, szalik, rękawiczki i do pracy. A po pracy czekać będzie pyszny obiad. Komu już pachną te klopsiki?


 Składniki:

500 gramów mięsa mielonego z indyka

3 ząbki czosnku

1 duże jajko

1 łyżeczka suszonej mięty

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Szczypta ostrej papryki

Duża szczypta suszonego oregano

Sól

Pieprz

Oliwa z oliwek


Dodatkowo:

marchewka pieczona , ryż, sos tzatziki

Siekam czosnek bardzo drobno. Do dużej miski przekładam mięso, dodaję jajko,czosnek, wszystkie przyprawy i dokładnie wyrabiam na gładką masę. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Blachę do pieczenia, wykładam papierem, układam tam klopsiki. Każdy klopsik smaruję oliwą z oliwek. Klopsiki piekę 25 minut w 190 stopniach, w połowie pieczenia można je przewrócić na drugą stronę.

Klopsiki proponuje podać z sosem Tzatziki, pieczoną marchewką i ryżem. 

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.