Ciasta

Tarta kakaowa z kremem kokosowym

1 Min. czytania

Jak minął Wam weekend? Mi aż za szybko.Sobota to dzień pełen nauki. Niestety pierwsze zajęcia miałam już o 8 rano. Na szczęście była to psychologia, a tematem były romanse w pracy. Jako, że temat nie do końca jest mi potrzebny-pracuję z własnym ojcem, postanowiłam słuchać wykładu jednym uchem, a ciało zająć produkcją weekendowego ciacha na wieczór gier. Wybór padł na kokosową tartę. Ten krem jest przepyszny! Całą tartę robi się szybko i bardzo szybko znika. Kruchy spód i delikatny krem. Mam nadzieję,że to ciasto umili Wam ten nowy tydzień!

Składniki:

Ciasto:

2 żółtka

150 gramów masła

250 gramów mąki pszennej

100 gramów cukru

3 łyżki kakao

1 paczka cukru waniliowego


Krem kokosowy:

500 ml mleka

2 opakowania budyniu śmietankowego

5 łyżek cukru

8 łyżek wiórek kokosowych

100 gramów masła

Dodatkowo:

masło i kasza manna do formy

Z podanych składników zagniatam kruche ciasto. Wkładam je na pół godziny do lodówki, a następnie wylepiam nim formę do tarty-wcześniej smaruję ją masłem i wysypuję kaszą manną. Spód gęsto nakłuwam widelcem. Ciasto piekę 25 minut w 190 stopniach, studzę.

Wiórki prażę na suchej patelni na złoto.

400 ml mleka podgrzewam z cukrem, w reszcie mleka rozpuszczam budyń. Gotuję gęsty budyń, dodaję połowę porcji wiórek. Masło ubijam mikserem na krem, partiami dodaję budyń i dalej miksuję. Kremem wypełniam spód do tarty, posypuję resztą podprażonych wiórek. Tartę chłodzę minimum 2-3 godziny przed podaniem. 

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.