Jak minął Wam weekend? Mi aż za szybko.Sobota to dzień pełen nauki. Niestety pierwsze zajęcia miałam już o 8 rano. Na szczęście była to psychologia, a tematem były romanse w pracy. Jako, że temat nie do końca jest mi potrzebny-pracuję z własnym ojcem, postanowiłam słuchać wykładu jednym uchem, a ciało zająć produkcją weekendowego ciacha na wieczór gier. Wybór padł na kokosową tartę. Ten krem jest przepyszny! Całą tartę robi się szybko i bardzo szybko znika. Kruchy spód i delikatny krem. Mam nadzieję,że to ciasto umili Wam ten nowy tydzień!
Składniki:
Ciasto:
2 żółtka
150 gramów masła
250 gramów mąki pszennej
100 gramów cukru
3 łyżki kakao
1 paczka cukru waniliowego
Krem kokosowy:
500 ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
5 łyżek cukru
8 łyżek wiórek kokosowych
100 gramów masła
Dodatkowo:
masło i kasza manna do formy
Z podanych składników zagniatam kruche ciasto. Wkładam je na pół godziny do lodówki, a następnie wylepiam nim formę do tarty-wcześniej smaruję ją masłem i wysypuję kaszą manną. Spód gęsto nakłuwam widelcem. Ciasto piekę 25 minut w 190 stopniach, studzę.
Wiórki prażę na suchej patelni na złoto.
400 ml mleka podgrzewam z cukrem, w reszcie mleka rozpuszczam budyń. Gotuję gęsty budyń, dodaję połowę porcji wiórek. Masło ubijam mikserem na krem, partiami dodaję budyń i dalej miksuję. Kremem wypełniam spód do tarty, posypuję resztą podprażonych wiórek. Tartę chłodzę minimum 2-3 godziny przed podaniem.
Jakie pyszności 🙂
zjem całą:D
Pyszna. Można sobie ją dobrze pojeść.
😉
😉
😉
Masz talnet 🙂
Kakao i kokos to duet idealny 🙂
dziękuję;)
zgadzam się!
Niezwykle pasujące do siebie połaczenie smakowe. Tarta wygląda wybornie
dziękuję:)
Narobiłaś mi niezłego smaka! uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty te na słodko i słono 😉
Pychotka, bardzo lubię kokosowe smaki 🙂
Zapisuję przepis!:)
My tym razem podziękujemy, nie przepadamy za kokosem 😉
Jejku, musi być wspaniła.Zjadłabym wielką porcję…
😉
🙂
🙂
🙂
nie każdy lubi!
musi być pyszna ta tarta
jest!
Wow, to musi być mega smaczne *.*