Obiady

Hiszpański ryż

2 Min. czytania
I jak minęły Wam święta? Najedzeni, czy przejedzeni? Pogoda dopisała? U mnie tradycyjnie wszystkiego było nieco za dużo. Największą popularnością cieszył się tradycyjny sernik, który z roku na rok, jest coraz lepszy. Tegoroczny mazurek, a raczej hawajska wariacja na temat Cygana, okazała się przebojem, teraz zawsze będę dodawała bananowe i kokosowe chipsy. A pomyśleć, że byłam taka wściekła kiedy domowi mężczyźni zamiast kupić mieszankę keksową, przynieśli mi egzotyczny miks bakalii. No i szpekuchy, wyjątkowe, kruche i przepyszne boczkowe pierożki. Również za dużo dobrej atmosfery, bo ciężko wrócić do codzienności, tak,tak, myślę tutaj o pracy. Wracało mi się tym,że przed świętami miałam przymusowy urlop, więc zderzenie z nadmiarem obowiązków i rozbabranych spraw na biurku, nie miała nic wspólnego z miłą, świąteczną atmosferą. Ale wróćmy z pracy do kuchni. Zapewne po Świętach zostało Wam naprawdę sporo rzeczy do zjedzenia. Przede wszystkim różnego rodzaju mięsa. Nie oszukujmy się, chyba nigdy nie uda się nam zaplanować ilości porcji wędlin, i innych mięsiw, tak aby wszystko zniknęło podczas Świąt. Dlatego też dziś polecam Wam ryż , hiszpański ryż. Jest to przepis podstawowy, możecie dodać do niego kawałki wędlin, kiełbas i świątecznych pieczeni. Albo podać po prostu jako dodatek do takiego mięsa, rolad, zrazów i kotletów. A jeżeli macie dość mięs , to zjedźcie go solo. Jest pyszny, niezwykle aromatyczny i lekki. To obecnie mój ulubiony sposób na przygotowanie obiadowego ryżu. Musicie spróbować!

Składniki:
250  gramów ryżu (polecam Basmati)
1 duży pomidor
1 mała czerwona cebulka
400 ml bulionu warzywnego
Łyżka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
Łyżeczka kurkumy
Pieprz
Kmin rzymski
Natka pietruszki

Siekam drobno czosnek i cebulkę. Rozgrzewam masło, wrzucam posiekane warzywa, smażę 2-3 minuty, następnie dodaję ryż, smażę kolejne 3 minut- ma stać się szklisty. Zalewam ryż 3/4 porcji bulionu, dodaję wszystkie przyprawy i gotuję aż ryż wchłonie cały płyn.
Pomidora obieram ze skórki, kroję w kosteczkę, dodaję do ryżu, dolewam resztę bulionu i gotuję aż aż ryż będzie miękki- około 4 minut.
Do ryżu dodaję dużą ilość natki pietruszki.

1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

56 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.