Obiady

Indyk w 5 smakach

1 Min. czytania
Ten tydzień zdecydowanie mnie zmęczył. W środę rano byłam pewna,że już mamy piątek. Jakże wielkie było moje rozczarowanie gdy okazało się,że to dopiero środa i te najtrudniejsze dni jeszcze przede mną. Tak się złożyło,że pierwszy tydzień lutego obfituje w rodzinne wydarzenia. Urodziny i imieniny taty, a potem rocznica ślubu rodziców. Wszystko maksymalnie skondensowane, i ciężko wymyślić ciekawe prezenty. Z roku na rok coraz ciężej, bo małżeński dystans coraz większy. Tegoroczny staż dobił do 31 wspólnych,urzędowo potwierdzonych lat. W tym roku wymyśliłam zaproszenia na prawdziwy bal w pięknej filharmonii. Kolację rodzice zjedzą z widokiem na Motławę, a potem tańce całą noc,przy jazzowych standardach. Mam nadzieję,że wrócą zadowoleni i przypomną sobie weselne okoliczności. W każdym razie moja mama zażyczyła sobie całego dnia pielęgnacji urody, dobierania sukienki, prób fryzury i makijażu. I kupno butów, bo ostatecznie uznała,że w kozakach nie będzie zbyt pięknie. Na obiadowe wariacje nie będzie więc czasu. Po pracy mama zarezerwowała sobie mój czas.  Stąd też ten szybki i smakowity pomysł na obiad. Kawałki mięsa z indyczej piersi obtoczone w mieszance pięciu bardzo aromatycznych przypraw. Do tego zielony makaron o aromacie zielonej herbaty i mini marchewka na parze. Kompozycja w sam raz na zabiegany dzień.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek.

Składniki:
0,5 kilograma filetu z indyka
2 łyżki oliwy
Po łyżeczce
cynamonu, mielonych goździków, kminu i mielonego kopru włoskiego
Dwie szczypty pieprzu
Odrobina soli

Do podania makaron i mini marchewka na parze

W miseczce łączę wszystkie przyprawy razem z oliwą.
Mięso osuszam papierowym ręcznikiem i kroję w kostkę-średniej wielkości. Polewam marynatą, dokładnie obtaczam w przyprawach, zostawiam na kwadrans.
W międzyczasie gotuję makaron i marchewki na parze.
Rozgrzewam patelnię i wrzucam na nią mięso z marynatą, podsmażam około 8-10 minut.
Podaję z makaronem i marchewkami.

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.