Obiady

Indyk w 5 smakach

1 Min. czytania
Ten tydzień zdecydowanie mnie zmęczył. W środę rano byłam pewna,że już mamy piątek. Jakże wielkie było moje rozczarowanie gdy okazało się,że to dopiero środa i te najtrudniejsze dni jeszcze przede mną. Tak się złożyło,że pierwszy tydzień lutego obfituje w rodzinne wydarzenia. Urodziny i imieniny taty, a potem rocznica ślubu rodziców. Wszystko maksymalnie skondensowane, i ciężko wymyślić ciekawe prezenty. Z roku na rok coraz ciężej, bo małżeński dystans coraz większy. Tegoroczny staż dobił do 31 wspólnych,urzędowo potwierdzonych lat. W tym roku wymyśliłam zaproszenia na prawdziwy bal w pięknej filharmonii. Kolację rodzice zjedzą z widokiem na Motławę, a potem tańce całą noc,przy jazzowych standardach. Mam nadzieję,że wrócą zadowoleni i przypomną sobie weselne okoliczności. W każdym razie moja mama zażyczyła sobie całego dnia pielęgnacji urody, dobierania sukienki, prób fryzury i makijażu. I kupno butów, bo ostatecznie uznała,że w kozakach nie będzie zbyt pięknie. Na obiadowe wariacje nie będzie więc czasu. Po pracy mama zarezerwowała sobie mój czas.  Stąd też ten szybki i smakowity pomysł na obiad. Kawałki mięsa z indyczej piersi obtoczone w mieszance pięciu bardzo aromatycznych przypraw. Do tego zielony makaron o aromacie zielonej herbaty i mini marchewka na parze. Kompozycja w sam raz na zabiegany dzień.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek.

Składniki:
0,5 kilograma filetu z indyka
2 łyżki oliwy
Po łyżeczce
cynamonu, mielonych goździków, kminu i mielonego kopru włoskiego
Dwie szczypty pieprzu
Odrobina soli

Do podania makaron i mini marchewka na parze

W miseczce łączę wszystkie przyprawy razem z oliwą.
Mięso osuszam papierowym ręcznikiem i kroję w kostkę-średniej wielkości. Polewam marynatą, dokładnie obtaczam w przyprawach, zostawiam na kwadrans.
W międzyczasie gotuję makaron i marchewki na parze.
Rozgrzewam patelnię i wrzucam na nią mięso z marynatą, podsmażam około 8-10 minut.
Podaję z makaronem i marchewkami.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.