Śniadania na słono

Jogurtowe placuszki z czarnym bzem i gorącymi mandarynkami

1 Min. czytania
Śniadaniowo się u mnie zrobiło. No cóż, zimne poranki nie zachęcają do sięgania po zimny jogurt i płatki. Syte, ciepłe i apetyczne śniadanie to coś czego mi trzeba w mroźny poranek. Dlatego też tym razem podałam jogurt w formie placuszków. Bardzo delikatnych, naturalnie słodkich i pysznych. Lekkie, rozpływające się w  ustach. Do tego porcja dżemu o ukochanym przeze mnie smaku czarnego bzu i mandarynki, tym razem na ciepło. Idealne śniadanie. Czekał mnie bardzo trudny dzień. Dzień pełen wyzwań i aktywności. Mówiąc szczerze od samego rana czułam się spóźniona i niepewna siebie. Ale po zjedzeniu takiego śniadania wrócił mi dobry nastrój i energia. Chociaż cały dzień sypał śnieg, a mróz przekroczył 10 stopni,to był naprawdę udany dzień.
Dziś jest jeszcze trudniej i jeszcze aktywniej. Praca nie daje o sobie zapomnieć nawet w domu. Byle do jutra i słodki weekend czas zacząć.

Składniki:
200 gramów jogurtu (kremowego,nie rzadkiego)
1 duże jajko
5 łyżek mąki orkiszowej tortowej
Skórka z połowy cytryny
Parę kropli ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka klarowanego masła
2 łyżki Dżemu Łowicz 100 % Czarny Bez
2 mandarynki
Łyżka miodu

Roztrzepuję jajko z wanilią, dodaję skórkę z cytryny. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do jajka, łączę z jogurtem. Dokładnie mieszam masę. Na patelnię do smażenia naleśników ( bez tłuszczu) wykładam łyżką ciasto i formuję placuszki. Podsmażam je około minuty i nakładam na wierzch po niepełnej,małej łyżeczce dżemu z czarnego bzu. Gdy placuszki są usmażone od spodu, przekręcam je na drugą stronę i smażę około 2 minut. Zdejmuję je z patelni, i trzymam w cieple.
Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam na nie cząstki mandarynek, dodaję miód i podsmażam aż owoce staną się miękkie,ale wciąż zachowają kształt-około 2 minut.
Placuszki podaję z gorącymi mandarynkami.

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…

51 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.