Nie samymi truskawkami człowiek żyję. Oczywiście znam wiele dań obiadowych, gdzie te pyszne owoce można przemycić. Ja jednak miałam ochotę na danie z indykiem i koniecznie z ryżem. Pozostała tylko kwestia dodatków, a raczej sosu. Do głowy wpadł mi pomysł na słodkie-kwaśne połączenie cytryny z miodem. Indyk jest wspaniałym i wartościowym mięsem,ale potrzebuje wyraźnych dodatków by smakować wspaniale. Ten sos, lekko kremowy o zdecydowanym smaku i wyjątkowym aromacie idealnie pasuje do delikatnego mięsa. Oczywiście całość robi się prawie błyskawicznie, nie wymaga za wiele zachodu, wymyślnych składników i godzin pracy. Latem, szczególnie kiedy pogoda dopisuje lubię przygotować takie proste i szybkie dania. A resztę czasu poświęcić na spacer i letnie spotkania. Na przykład z przyjaciółką, nasze ploteczki przy truskawkowej lemoniadzie na gdańskiej Starówce mogą trwać godzinami. A wtedy wiadomo, nie ma czasu na długie czarowanie w kuchni. Ale ten przepis na pewno oczaruje Waszych bliskich.
1 pierś z indyka
2 cytryny
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
200 ml bulionu drobiowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oleju rzepakowego
Łyżka klarowanego masła
Pieprz
Do podania ryż jaśminowy
Mięso myję, kroję w sporą kostkę, przekładam do miseczki. Miód łączę z sosem sojowym, słodką papryką i olejem. Zalewam marynatą mięso, odstawiam na minimum kwadrans-można przygotować mięso wieczorem, albo rano.
Rozgrzewam masło, dodaję osączone z marynaty mięso i podsmażam je 3-4 minuty.
Do reszty marynaty dodaję sok i skórkę z 2 cytryn, bulion oraz pieprz. Na końcu dodaję ostrożnie mąkę ziemniaczaną i mieszam całość dokładnie by nie było grudek. Zalewam mięso sosem i duszę 12-15 minut.
Podaję z ryżem.
świetne połączenie smaków! 🙂
dziękuję:)
Dobrych kilka lat temu jadłam takie połączenie, ale z rybką. Lubię indyka, będę musiała spróbować.
polecam:)
Pyszne i aromatyczne danie 🙂
Pyszne i aromatyczne danie 🙂
😉
A my i tak byśmy dodały gdzieś tam truskawki xD
Ale pyszności. Chętnie wypróbuję ten przepis.
Wygląda smakowicie 🙂
pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
na deser:)
polecam:)
🙂
Wygląda bardzo apetycznie
dziękuję:)
Super połączenie Kradnę przepis:)
polecam:)
Bardzo często jem mięsko drobiowe, w tym indyka właśnie. Czasem zwyczajnie brakuje pomysłu na jakieś fajne przyrządzenie. Choć za cytrynowymi smakami nie przepadam jakoś specjalnie z chęcią bym spróbowała, bo wygląda to pysznie! Lubię takie lekko kremowe sosy 🙂 Pozdrawiam 🙂
Musi być pyszne. Nie ma innej opcji przy takim połączeniu 🙂
spróbuj koniecznie:)
🙂
wygląda smakowicie! w sumie to nie bardzo przepadam za indykiem, aleeee, pewnie z kurczakiem też się da 😀
Uwielbiam drob polaczony z cytrusami!
I weź tu nie przepadnij. *,*
myśli Pani, że z kurczakiem będzie smakować równie dobrze?
Łomatkoicórko, jak to cudnie wygląda!…. Muszę spróbować! 🙂
Ostatnio bardzo często robię coś z indykiem, a takie połączenie faktycznie może być pyszne 🙂
🙂
🙂
oczywiście:)
🙂
😉
na pewno się nada:)
Lubię meso z drobiu w takim wydaniu…mniam 🙂
Indyk w takim słodko-kwaśnym sosie musi smakować wyśmienicie! Super to wymyśliłaś 🙂
dziękuję:)
😉
Z tą cytryną musi być pysznie 🙂
znając siebie, pewnie sos wyjadałabym łyżką;)
🙂
🙂
Moje smaki, uwielbiam takie połączenia :))
😉
Very lovely! This is such an amazing post!
** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
BEAUTYEDITER.COM
INSTAGRAM @BEAUTYEDITER
Bardzo lubię mięso z indyka – nawet bardziej, niż to z kurczaka. Propozycja obiadu bardzo mi się podoba – jak znajdę chwilę czasu, to może sobie taki obiadek ugotuje;)
Bardzo lubię taki sos:)
Indyk jest mięsem, które najczęściej gości u mnie na talerzu 🙂 a z sosem , w którego skład wchodzi miód lubię go najbardziej . świetny przepis!
🙂
😉
koniecznie spróbuj:)