Dziś propozycja, którą możemy poczęstować gości na świątecznym obiedzie. Zawsze się zastanawiam co zrobić? Bigos niezbyt lubię, ciężkie marynowane mięsa jakoś nie zawsze wpadają w mój gust. Ostatnio przetestowałam więc moją wersję świątecznej pieczeni. Soczysty i delikatny indyk. Słodkie morele, morele, które przeszły aromatem miodu i cynamonu. Do tego cudowna cebula, lekko karmelizowana o fantastycznym wręcz aromacie. Całość mimo pozornej prostoty robi niesamowite wrażenie. A do tego to danie nie wymaga stania całego dnia przy kuchni. Zamiast tego możemy relaksować się w cieniu choinki. Kto powiedział,że prostota w kuchni się nudzi? Nie nudzi a zachwyca. Dawno nie jadłam tak idealnie przygotowanego indyka. Na pewno zrobię go na swój świąteczny obiad. A zanim zacznę gotować, cóż, trzeba przejrzeć choinkowe ozdoby. W tym roku mam wielką ochotę na złote dekoracje. Złote jak morele. I nawet na moment nie mogę przestać myśleć o jedzeniu.
Składniki:
Pierś z indyka -kilogram
Suszone morele- 8-10 sztuk
Miód-2 łyżki
Cynamon- łyżeczka
Pieprz czosnkowy
Sól
Czerwona Cebula -2 duże sztuki
Czosnek-3 ząbki
Masło klarowane
Świeżo mielony pieprz
Do podania-puree i sałata
Pierś myję, suszę, kroję na mniejsze części, nacieram pieprzem czosnkowym i solą. Odstawiam na godzinę.
Morele namaczam we wrzątku. Następnie kroję je na połówki, przekładam do garnuszka i duszę z łyżką miodu i cynamonu, oraz odrobiną wody. Gdy woda wyparuje nadzienie jest gotowe.
Piersi nadziewam morelami, zwijam roladki i spinam wykałaczkami. Przesmażam je na klarowanym maśle. Gdy mięso się zarumieni – trwa to 20 minut,zdejmuję je z patelni. Na tym samym tłuszczu przesmażam posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję miód, i świeżo mielony pieprz. Gdy cebula zmięknie dodaję roladki, i całość podsmażam razem, około 5-8 minut. Gotowe roladki podaję z puree, sałatą i karmelizowaną czerwoną cebulką.
Wow piękny. Z wielką chęcią bym zjadła dzisiaj na obiad 🙂
To zapraszam na przedświąteczny obiad 🙂
Drób idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami – tak jak powyżej przedstawiłaś 🙂
Ślinka cieknie 🙂
Mniam zjadłabym takie danie 🙂 nie mam pomysłu co dzisiaj zrobić na obiad 🙂
Świetne mięsko, fajnie nadziane 🙂
Świetny pomysł! To musiał być smak
osz Ty, nie wiedziałam że takie pyszności tu masz! U mnie w domu by takie połączenie nie przeszło, ale chętnie kiedyś dla chłopaka zrobię, bo brzmi pysznie:D muszę tu częściej wpadać:D
Żeby mi ktoś takiego indyka chciał zrobić, ach:))
Ależ wykwintnie tutaj, mniam, morele i indyk-to musi być pyszne:)
Zgłaszam się na ochotnika 🙂
Zapraszam 🙂 Sama niezbyt lubię łączyć owoce i mięso,ale to połączenie mnie zachwyciło 🙂
Bardzo pysznie bym nawet rzekła 🙂
Dziękuję 🙂
Dziękuję 🙂
To zapraszam na indyka 🙂
Będę zdecydowanie częściej robić takie połączenia 🙂
Uwielbiam połączenie mięsa i owoców.
Fajny obiad! Apetycznie wyrolowany indyk! 😀
Wiesz,że teraz też mi posmakowało 🙂
Dziękuję 🙂
Pyszny musiał być!
Bardzo ekskluzywnie tu u Ciebie, zachwycisz gości w święta:)
Zgłodniałam od samego czytania 🙂
no taki indyk to mistrzostwo świata, wspaniały! 🙂
Jest pyszny 🙂
Mam taką nadzieję 😉
To przepraszam 🙂
Dziękuję 🙂
Niesamowita kompozycja! Wspaniałe danie!
No smacznie zrolowany 🙂 Pyszności :))
Dziękuję:)
Dziękuję:)
Podczas czytania tego przepisu moje kubki smakowe zaczęły wariować i to bardzo. Świetny ten indyk. Doskonały przepis…. mniam 🙂
Dziękuję za miły komentarz 🙂
z owocowym wyplenieniem – świetne!:)
Dziękuję 🙂
bigos w ogóle mi do świąt nie pasuje..
Ale ta roladka? Wow.. to musi być bomba 🙂
Mi też nie,ale w moim domu-w większości to chyba tradycyjne danie:)
Fajny taki wyrolowany indyk 🙂
Nawet bardzo fajny 🙂
Nieźle nadziany ;)! Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt dla Ciebie i Twojej Rodziny :)!
Dziękuję i wzajemnie 🙂
Nigdy jeszcze nie pokusiłam się o przygotowanie indyka w swoim domu 🙂 ale powiem Ci, że mnie inspirujesz 🙂
Roladki z morelami to naprawdę fajne i ciekawe połączenie 🙂 Wygląda kusząco 🙂
Pozdrawiamy cieplutko candy-pandas.blogspot.com
Bardzo Ci polecam, to jest fajna wersja na początek 🙂
Dziękuję 🙂
Wyrolowany na medal. Moje smaki uwielbiam indyka i morele
Fajny ten indyk! 🙂