Obiady

Indyk wyrolowany na morelowo w towarzystwie cebuli

1 Min. czytania

Dziś propozycja, którą możemy poczęstować gości na świątecznym obiedzie. Zawsze się zastanawiam co zrobić? Bigos niezbyt lubię, ciężkie marynowane mięsa jakoś nie zawsze wpadają w mój gust. Ostatnio przetestowałam więc moją wersję świątecznej pieczeni. Soczysty i delikatny indyk. Słodkie morele, morele, które przeszły aromatem miodu i cynamonu. Do tego cudowna cebula, lekko karmelizowana o fantastycznym wręcz aromacie. Całość mimo pozornej prostoty robi niesamowite wrażenie. A do tego to danie nie wymaga stania całego dnia przy kuchni. Zamiast tego możemy relaksować się w cieniu choinki. Kto powiedział,że prostota w kuchni się nudzi? Nie nudzi a zachwyca. Dawno nie jadłam tak idealnie przygotowanego indyka. Na pewno zrobię go na swój świąteczny obiad. A zanim zacznę gotować, cóż, trzeba przejrzeć choinkowe ozdoby. W tym roku mam wielką ochotę na złote dekoracje. Złote jak morele. I nawet na moment nie mogę przestać myśleć o jedzeniu.

Składniki:
Pierś z indyka -kilogram
Suszone morele- 8-10 sztuk
Miód-2 łyżki
Cynamon- łyżeczka
Pieprz czosnkowy
Sól
Czerwona Cebula -2 duże sztuki
Czosnek-3 ząbki
Masło klarowane
Świeżo mielony pieprz
Do podania-puree i sałata

Pierś myję, suszę, kroję na mniejsze części, nacieram pieprzem czosnkowym i solą. Odstawiam na godzinę. 
Morele namaczam we wrzątku. Następnie kroję je na połówki, przekładam do garnuszka i duszę z łyżką miodu i cynamonu, oraz odrobiną wody. Gdy woda wyparuje nadzienie jest gotowe. 
Piersi nadziewam morelami, zwijam roladki i spinam wykałaczkami. Przesmażam  je na klarowanym maśle. Gdy mięso się zarumieni – trwa to 20 minut,zdejmuję je z patelni. Na tym samym tłuszczu przesmażam posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję miód, i świeżo mielony pieprz. Gdy cebula zmięknie dodaję roladki, i całość podsmażam razem, około 5-8 minut. Gotowe roladki podaję z puree, sałatą i karmelizowaną czerwoną cebulką.

1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

48 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.