Obiady

Indyk. Żurawina. Kasztany. Ciasto francuskie.

2 Min. czytania
Kolejny wolny dzień, a może przedłużony weekend? Kolejna okazja do odpoczynku, rodzinnych spotkań i pysznego jedzenia. Lubię zebrać całą rodzinę przy stole i podać coś pysznego. Na przykład indyka z żurawinowym nadzieniem, otulonym kasztanowym farszem pod francuskim płaszczykiem. Nie jest to danie, które robi się w parę minut, wymaga i czasu i pracy, ale chyba po to wymyślono wolne dni-by celebrować przyjemności. Chwilę przed świętami obejrzałam program o świętach według Jamiego Olivera. Zachwycał się i on-i ja podczas oglądania, pieczonym indykiem podanym w trochę inny sposób. Co prawda świąteczna gęś już zadomowiła się wtedy na balkonie, ale uznałam,że podczas noworocznego weekendu koniecznie przygotuję tą pieczeń. Nie byłabym sobą gdybym nie dokonała poprawek. Pieczarkowe nadzienie wydało mi się trochę za mało odświętne, więc w mojej wersji spotkać można kasztany. Zdaniem mojej rodziny to danie powinno wejść na stałe do kanonu dań na specjalne okazje, może i zagości na Waszych stołach?
Składniki:
Pierś z indyka- 2 kg
Tymianek, Sól, Pieprz
Oliwa- łyżka
Konfitura żurawinowa- słoiczek
Mąka ziemniaczana – łyżka
Ciasto francuskie- 2 opakowania
Farsz z kasztanami:
 Kasztany -12-15 sztuk
Żurawina suszona-2 garści
Cebula-1 duża
Bułka
Jajko
Rozmaryn, Sól,pieprz
Olej-łyżka
Do podania- surówka z buraczków,sos żurawinowy
Pierś z indyka wkładam do ciepłej wody, płuczę i dokładnie osuszam. Rozcinam ją -nie do końca, tak aby powstał spory prostokątny płat. Mięso nacieram oliwą,solą, pieprzem i tymiankiem z każdej strony. Zostawiam w chłodnym miejscu.
Żurawinową konfiturę podgrzewam,mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w łyżce wody, dodaję do żurawiny, chwilę gotuję tak aby konfitura wyraźnie zgęstniała. Chwilę studzę i smaruję mięso po środku żurawinową masą. Zawijam, spinam wykałaczkami,przekładam do brytfanki i piekę około 45 minut w 175 stopniach aż mięso leciutko się przyrumieni, zostawiam do ostygnięcia.
Czas na nadzienie. Piekę kasztany. Najpierw je płuczę, nacinam z wierzchu na krzyw i wstawiam na 15 minut do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni. Jeszcze ciepłe obieram z łupinek i rozdrabniam, Na rozgrzanym oleju smażę posiekaną w kostkę cebulkę. gdy się zeszkli dodaję kasztany, posiekaną żurawinę i pokrojoną na kawałeczki bułki. Doprawiam  farsz solą, pieprzem i rozmarynem. Gdy całość się podsmaży dodaję jajko, zdejmuję farsz z ognia i dokładnie mieszam. Gdyby masa była zbyt zbita dodaję tłuszcz z pieczenia indyka. Farsz zostawiam do całkowitego wystudzenia.
Kiedy mięso i farsz są zimne nagrzewam piekarnik, wyjmuję ciasto francuskie. Na blasze do pieczenia wykładam jeden płat ciast, rozsmarowuję na nim 1/3 nadzienia, układam indyka, z wierzchu układam resztę nadzienia. Indyka przykrywam drugim kawałkiem ciasta, dociskam brzegi, usuwam nadmiar ciasta. Nakłuwam z wierzchu widelcem, aby stworzyć ujście dla pary. Pieczeń wkładam do pieca na około 40 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu zostawiam na 5-10 minut i dopiero wtedy kroję na grube plastry. Podaję z sosem żurawinowym i sałatką z buraczków.

1467 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.