Kolejny wolny dzień, a może przedłużony weekend? Kolejna okazja do odpoczynku, rodzinnych spotkań i pysznego jedzenia. Lubię zebrać całą rodzinę przy stole i podać coś pysznego. Na przykład indyka z żurawinowym nadzieniem, otulonym kasztanowym farszem pod francuskim płaszczykiem. Nie jest to danie, które robi się w parę minut, wymaga i czasu i pracy, ale chyba po to wymyślono wolne dni-by celebrować przyjemności. Chwilę przed świętami obejrzałam program o świętach według Jamiego Olivera. Zachwycał się i on-i ja podczas oglądania, pieczonym indykiem podanym w trochę inny sposób. Co prawda świąteczna gęś już zadomowiła się wtedy na balkonie, ale uznałam,że podczas noworocznego weekendu koniecznie przygotuję tą pieczeń. Nie byłabym sobą gdybym nie dokonała poprawek. Pieczarkowe nadzienie wydało mi się trochę za mało odświętne, więc w mojej wersji spotkać można kasztany. Zdaniem mojej rodziny to danie powinno wejść na stałe do kanonu dań na specjalne okazje, może i zagości na Waszych stołach?
Składniki:
Pierś z indyka- 2 kg
Tymianek, Sól, Pieprz
Oliwa- łyżka
Konfitura żurawinowa- słoiczek
Mąka ziemniaczana – łyżka
Ciasto francuskie- 2 opakowania
Farsz z kasztanami:
Kasztany -12-15 sztuk
Żurawina suszona-2 garści
Cebula-1 duża
Bułka
Jajko
Rozmaryn, Sól,pieprz
Olej-łyżka
Do podania- surówka z buraczków,sos żurawinowy
Pierś z indyka wkładam do ciepłej wody, płuczę i dokładnie osuszam. Rozcinam ją -nie do końca, tak aby powstał spory prostokątny płat. Mięso nacieram oliwą,solą, pieprzem i tymiankiem z każdej strony. Zostawiam w chłodnym miejscu.
Żurawinową konfiturę podgrzewam,mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w łyżce wody, dodaję do żurawiny, chwilę gotuję tak aby konfitura wyraźnie zgęstniała. Chwilę studzę i smaruję mięso po środku żurawinową masą. Zawijam, spinam wykałaczkami,przekładam do brytfanki i piekę około 45 minut w 175 stopniach aż mięso leciutko się przyrumieni, zostawiam do ostygnięcia.
Czas na nadzienie. Piekę kasztany. Najpierw je płuczę, nacinam z wierzchu na krzyw i wstawiam na 15 minut do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni. Jeszcze ciepłe obieram z łupinek i rozdrabniam, Na rozgrzanym oleju smażę posiekaną w kostkę cebulkę. gdy się zeszkli dodaję kasztany, posiekaną żurawinę i pokrojoną na kawałeczki bułki. Doprawiam farsz solą, pieprzem i rozmarynem. Gdy całość się podsmaży dodaję jajko, zdejmuję farsz z ognia i dokładnie mieszam. Gdyby masa była zbyt zbita dodaję tłuszcz z pieczenia indyka. Farsz zostawiam do całkowitego wystudzenia.
Kiedy mięso i farsz są zimne nagrzewam piekarnik, wyjmuję ciasto francuskie. Na blasze do pieczenia wykładam jeden płat ciast, rozsmarowuję na nim 1/3 nadzienia, układam indyka, z wierzchu układam resztę nadzienia. Indyka przykrywam drugim kawałkiem ciasta, dociskam brzegi, usuwam nadmiar ciasta. Nakłuwam z wierzchu widelcem, aby stworzyć ujście dla pary. Pieczeń wkładam do pieca na około 40 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu zostawiam na 5-10 minut i dopiero wtedy kroję na grube plastry. Podaję z sosem żurawinowym i sałatką z buraczków.
Mogę do Ciebie przyjechać na taki obiad?
Łał!!! Pysznie się prezentuje! A pachnie aż u mnie 😉
Kasztanów nigdy nie jadłam, danie wygląda pysznie i zainteresowało mnie bardzo 🙂 pyszna propozycja 🙂
o mniam jakie pyszne to danie musi być 🙂
Trzeba przyznać, że wygląda kusząco 😉 Fajnie zjeść coś innego niż ciągle schabowe albo pulpety 😉
A zapraszam 😉
Dziękuję 🙂
Kasztany polecam 🙂
Jest naprawdę pyszne 🙂
Odmiana jest zawsze mile widziana 🙂
Danie bardzo wyszukane 🙂 Kasztanów nigdy nie jadłam i nie potrafię sobie wyobrazić jak one mogą smakować ale całość wygląda pięknie 🙂
ale kusisz tą pieczenią, fantastyczna!!
Tak to ja lubię :))
Dziękuję 🙂
Delikatnie orzechowo, same w sobie takie sobie, ale w formie farszy to już inna bajka 🙂
Też tak lubię 🙂
To właśnie za mną ostatnio chodzi. Tylko myślałam raczej o nadzianiu indyka jakimś pesto.
Ale wypasiony przepis, że się tak wyrażę 😉 Na bogato! Ojjj musiało być pyszne.
Szałowy przepis! Robi duże wrażenie!
Wyśmienicie wygląda 🙂
ależ narobiłaś mi smaka… kolejny raz wpraszam się na obiad 🙂
Też przed świętami oglądałam ten odcinek Jamiego:) wspaniale Ci wyszło to mięsko, palce lizać:)
Pesto to też dobry wybór 🙂
Dziękuję 🙂
Dziękuję 🙂
Zapraszam 🙂
Dziękuję 🙂
Naprawdę jest pysznie 🙂
Chodzi za mną taka pieczeń, do chlebka idealny dodatek, Olivier ma ciekawe pomysły 🙂
Wyczarowałaś obłędnie pyszny obiad. Bardzo wyszukany smak. I pięknie podałaś 🙂
Znakomite zestawienie, pysznie przyrządzone mięsko 🙂
Dziękuję 🙂
Dziękuję 🙂
Bardzo ciekawe, muszę częściej po nie sięgać 🙂
Pieczeń fanatyczna! Szkoda że mnie coś ostatnio niestety do mięsa nie ciągnie:)
Dziękuję 🙂
Z kasztanami no no, palce lizać to się nazywa pyszności 🙂
Fantastyczny i oryginalny pomysł 🙂 I na dodatek z kasztanami!
Smakowicie wygląda, chętnie bym coś takiego zjadła 🙂
Wygląda przepysznie! 🙂