Ciasta

Noworoczny keks

1 Min. czytania
Dawno z okazji świąt nie piekłam keksu. Ok, przyznaję się bez bicia, ostatni raz piekłam to ciasto z 10 lat temu. Jakoś z mamą musiałyśmy wybrać zły przepis bo zapamiętałam,że z keksu wyszło nam kruche ciasto. Nie dało się go normalnie pokroić, kruszył się strasznie. Powstało więc ciasto idealne do serwowania  w pucharku. w tym roku zrobiłam spontaniczne podejście numer dwa. Przepis ze starej książki kucharskiej zachęcał – Pyszny keks angielski. I jak tu się nie skusić? Wszystkie składniki akurat były pod ręką, w odróżnieniu od książkowej wersji zawierającej jedynie rodzynki i skórkę pomarańczową dodałam więcej bakalii. A zamiast w rumie owoce marynowałam w ginie. Keks wyszedł wprost nieziemski. tak bardzo obłędny, że zrobiłam powtórkę na Sylwestrowy wieczór w rodzinnym gronie. Keks zniknął błyskawicznie, ot tyle ile trwał pokaz fajerwerków. Takim keksem warto uczcić pierwszy weekend w Nowym Roku. Zdecydowanie warto.
Składniki:
Masło – 125 gramów
Jajka – 4 
Mąka pszenna – 300 gramów
Cukier -50 gramów
Proszek do pieczenia – łyżka
Bakalie- w sumie duży kubek- rodzynki, suszone morele, żurawina, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe, skórka cytronowa
Gin- kieliszek
Masło do wysmarowania formy i bułka tarta
Lukier:
Cukier puder – 4 łyżki
Sok z cytryny – 2 łyżki
Bakalie kroję na mniejsze kawałki, zalewam ginem i odstawiam na jakiś czas. Im dłużej tym będą bardziej aromatyczne. 
Masło ucieram z cukrem na jasny krem. Dodaję po kolei jajka, i dalej bardzo dokładnie ukręcam masę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślano-jajecznej. Na koniec dosypuję bakalie. Całość mieszam delikatnie. Ciasto powinni być naprawdę gęste. Wylewam je na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą keksówkę i piekę 40 minut w 180 stopniach.

Gdy ciasto ostygnie smaruję je lukrem ukręconym z cukru pudru i soku z cytryny. Zostawiam do zastygnięcia lukru. Keks najlepszy jest następnego dnia.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…

31 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.