Obiady

Jajka w sosie chrzanowym

1 Min. czytania

 

Są takie dania, do których wraca się z sentymentem. Kiedyś niedoceniane, dziś zjadane są z czystą radością. Tak mam z jajkami w sosie chrzanowym, na obiad. Wydawały mi się takie nudne i nijakie. Zdecydowanie nieobiadowe, takie zwykłe i jakieś takie dziwne. Ale dzięki mojej mamie, która z uporem maniaka karmiła nimi swoje dzieci, poznałam ten smak. Ostatnio zapragnęłam do niego wrócić. Zadzwoniłam do mamy i poprosiłam o przepis na sosik chrzanowy do jajek. Zrobiłam jak mama kazała i wiecie co? Wydawało mi się to takie zwykłe, tymczasem mój mąż jak tylko zobaczył talerz na stole wpadł w dziki szał radości. I obwieścił, że chętnie będzie jadł to co piątek. Jemu, jak i mi, wróciły dziecinne wspomnienia. Nie sądziłam, że proste jajka w sosie sprawią nam tyle radości! Ja z wielką chęcią wróciłam do tego smaku. I wiecie co? Dziś znów je zrobię, bo mam totalnie zabiegany dzień. Otóż wprosiły się do nas dwie pary na sobotni wieczór gier. Czeka mnie porządkowanie, gotowanie, a dodatkowo muszę odwiedzić cmentarze i pamiętać, że w niedzielę mam cały dzień wykłady! Oj, dużo tego, jak na jeden weekend.

Składniki na 2 porcje:

4 wiejskie jajka

200 ml bulionu

2 łyżki posiekanego koperku

2 czubate łyżki chrzanu

1 łyżeczka masła

1 czubata łyżka mąki

Płaska łyżeczka  cukru

Sól

Świeżo mielony pieprz


Do podania :

Tłuczone ziemniaki, surówka z marchewki

Jajka gotuję na twardo, przelewam zimną wodą i obieram. 

Bulion podgrzewam z masłem- odlewam 3-4 łyżki. Dodaję do bulionu chrzan, mieszam. Mąkę rozmieszam z resztą bulionu, dodaję do sos, dokładnie mieszam. Do sosu dodaję koperek, doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Ciągle mieszając podgrzewam do zgęstnienia. 

Jajka kroję na połówki, albo ćwiartki-w zależności od wielkości jajek. Polewam je sosem. Podaję z tłuczonymi ziemniakami i surówką. 

1495 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.