Są takie dania, do których wraca się z sentymentem. Kiedyś niedoceniane, dziś zjadane są z czystą radością. Tak mam z jajkami w sosie chrzanowym, na obiad. Wydawały mi się takie nudne i nijakie. Zdecydowanie nieobiadowe, takie zwykłe i jakieś takie dziwne. Ale dzięki mojej mamie, która z uporem maniaka karmiła nimi swoje dzieci, poznałam ten smak. Ostatnio zapragnęłam do niego wrócić. Zadzwoniłam do mamy i poprosiłam o przepis na sosik chrzanowy do jajek. Zrobiłam jak mama kazała i wiecie co? Wydawało mi się to takie zwykłe, tymczasem mój mąż jak tylko zobaczył talerz na stole wpadł w dziki szał radości. I obwieścił, że chętnie będzie jadł to co piątek. Jemu, jak i mi, wróciły dziecinne wspomnienia. Nie sądziłam, że proste jajka w sosie sprawią nam tyle radości! Ja z wielką chęcią wróciłam do tego smaku. I wiecie co? Dziś znów je zrobię, bo mam totalnie zabiegany dzień. Otóż wprosiły się do nas dwie pary na sobotni wieczór gier. Czeka mnie porządkowanie, gotowanie, a dodatkowo muszę odwiedzić cmentarze i pamiętać, że w niedzielę mam cały dzień wykłady! Oj, dużo tego, jak na jeden weekend.
Składniki na 2 porcje:
4 wiejskie jajka
200 ml bulionu
2 łyżki posiekanego koperku
2 czubate łyżki chrzanu
1 łyżeczka masła
1 czubata łyżka mąki
Płaska łyżeczka cukru
Sól
Świeżo mielony pieprz
Do podania :
Tłuczone ziemniaki, surówka z marchewki
Jajka gotuję na twardo, przelewam zimną wodą i obieram.
Bulion podgrzewam z masłem- odlewam 3-4 łyżki. Dodaję do bulionu chrzan, mieszam. Mąkę rozmieszam z resztą bulionu, dodaję do sos, dokładnie mieszam. Do sosu dodaję koperek, doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Ciągle mieszając podgrzewam do zgęstnienia.
Jajka kroję na połówki, albo ćwiartki-w zależności od wielkości jajek. Polewam je sosem. Podaję z tłuczonymi ziemniakami i surówką.
o pojadłbym 😀
Nie jadłam jeszcze takich jajek. Fajne.
Wiesz co? Totalnie narobiłaś mi smaka 😀 Dawno jadłam a sosik chrzanowy pycha 🙂
Niesamowicie mi narobiłaś ochoty, żeby wypróbować jajka w tym wydaniu.
🙂
🙂
😉
😉
Moim zdaniem ciekawa odmiana od zwykłych jajek.
Pozdrawiam Kolorowo!
Jajek w takim sosie nie miałam okazji próbować, ale na pewno są bardzo smaczne 😀 Pozdrawiam.
Jajka zawsze podaję z sosem musztardowym. Nie wiem czemu, ale o chrzanowym w ogóle nie pomyślałam… Dzięki 🙂
Bardzo lubimy jajka w sosie chrzanowym. Często robimy je na obiad z ziemnikami 🙂
polecam!
spróbuj z sosem chrzanowym, jest pyszny!
🙂
🙂
A ja jajka w sosie chrzanowym to tylko na Wielkanoc, a tu proszę wersja codzienna. Super!
Uwielbiam jajka z sosem chrzanowym, pamietam jeszcze babciny przepis. Pysznosci 🙂 Pewnych rzeczy nigdy nie zapominamy. Chrzan kocham, czasem dodaje go do barszczu bialego, ma taki fajny posmak. Jajka z chrzanem zrobie pojutrze 🙂
całe wieki nie jadłam