Obiady

Jajka w sosie chrzanowym

1 Min. czytania

 

Są takie dania, do których wraca się z sentymentem. Kiedyś niedoceniane, dziś zjadane są z czystą radością. Tak mam z jajkami w sosie chrzanowym, na obiad. Wydawały mi się takie nudne i nijakie. Zdecydowanie nieobiadowe, takie zwykłe i jakieś takie dziwne. Ale dzięki mojej mamie, która z uporem maniaka karmiła nimi swoje dzieci, poznałam ten smak. Ostatnio zapragnęłam do niego wrócić. Zadzwoniłam do mamy i poprosiłam o przepis na sosik chrzanowy do jajek. Zrobiłam jak mama kazała i wiecie co? Wydawało mi się to takie zwykłe, tymczasem mój mąż jak tylko zobaczył talerz na stole wpadł w dziki szał radości. I obwieścił, że chętnie będzie jadł to co piątek. Jemu, jak i mi, wróciły dziecinne wspomnienia. Nie sądziłam, że proste jajka w sosie sprawią nam tyle radości! Ja z wielką chęcią wróciłam do tego smaku. I wiecie co? Dziś znów je zrobię, bo mam totalnie zabiegany dzień. Otóż wprosiły się do nas dwie pary na sobotni wieczór gier. Czeka mnie porządkowanie, gotowanie, a dodatkowo muszę odwiedzić cmentarze i pamiętać, że w niedzielę mam cały dzień wykłady! Oj, dużo tego, jak na jeden weekend.

Składniki na 2 porcje:

4 wiejskie jajka

200 ml bulionu

2 łyżki posiekanego koperku

2 czubate łyżki chrzanu

1 łyżeczka masła

1 czubata łyżka mąki

Płaska łyżeczka  cukru

Sól

Świeżo mielony pieprz


Do podania :

Tłuczone ziemniaki, surówka z marchewki

Jajka gotuję na twardo, przelewam zimną wodą i obieram. 

Bulion podgrzewam z masłem- odlewam 3-4 łyżki. Dodaję do bulionu chrzan, mieszam. Mąkę rozmieszam z resztą bulionu, dodaję do sos, dokładnie mieszam. Do sosu dodaję koperek, doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Ciągle mieszając podgrzewam do zgęstnienia. 

Jajka kroję na połówki, albo ćwiartki-w zależności od wielkości jajek. Polewam je sosem. Podaję z tłuczonymi ziemniakami i surówką. 

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.