Bez kategorii

Szarlotka z cydrowym budyniem

2 Min. czytania

Dziś świętujemy! Mam zlew, i działającą zmywarkę. To wielki, ale to wielki powód do radości. Tak wielki, że zapraszam Was do mojej kuchni na pyszne ciasto. Takiego jeszcze nie jedliście. Szarlotkę z pewnością, ale , że okazja solidna a ja bardzo się cieszę bieżącą wodą, to dodam nieco bąbelków. Tak więc moja szarlotka ma wspaniały budyń, który to ugotowałam na cydrze. I cóż Wam powiem? Powiem Wam, że to ciasto jest po prostu genialne, genialne. Cydrowy budyń dosłownie skradł moje serce, dodaje niesamowitego smaku jabłkom i odmienia zwykłe ciasto, w niezwykły wypiek. Całość wieńczy lekka bita śmietana i cynamon. Idealne połączenie smaków. To ciasto jest naprawdę uzależniające i bardzo ciężko poprzestać na jednym kawałku. A jak zaraz zobaczycie, jego produkcja nie jest zbyt skomplikowana. Wierzę, że i Was znajdą się fajne okazje do świętowania, więc celebrujmy piękne chwile i pieczmy cydrową szarlotkę. Kto cieszy się razem ze mną i sięga po kawałek tego niezwykłego ciasta? Bardzo kruchy spód, niesamowicie oryginalny budyń i czapa śmietanki. Czy ktoś może się oprzeć temu ciastu?

 

Składniki:

Budyń:

500 ml cydru jabłkowego

2 paczki budyniu waniliowego

3 łyżki cukru pudru

Mała łyżeczka cynamonu

3 duże jabłka


Ciasto:

1 duże jajko

300 gramów mąki

200 gramów masła

10 łyżek cukru

Eksrakt waniliowy

Szczypta soli

Masło i kasza manna

Kilka łyżek zimnej wody


Wierzch:

200 gramów śmietanki kremówki 36 %

3 łyżki cukru pudru

Cynamon


Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.

Zaczynam od przygotowania spodu. Z podanych składników zagniatam kruche ciasto. Wylepiam nim formę wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą. Nakłuwam widelcem, podpiekam spód przez 10 minut, w temperaturze 185 stopni.

W garnku podgrzewam 300 ml cydru, w reszcie rozpuszczam proszek budyniowy, razem z cukrem i cynamonem. Przelewam do gotującego się cydru, gotuję do zgęstnienia, około 6-7 minut. Jabłka myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce prosto do budyniu. Dokładnie mieszam. 

Na ciasto wylewam budyń, formę wstawiam do piekarnika i piekę 35-40 minut w 185 stopniach. Studzę ciasto. 

W międzyczasie szykuję bitą śmietanę, ubijam kremówkę z cukrem na sztywny krem. Wykładam ją na wierzch ciasta, posypuję cynamonem. Przed podaniem chłodzę w lodówce.

1511 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Świąteczna babka z makiem

45 minut Min. gotowania
Uff, zdążyłam ze świątecznym przepisem. Nie da się ukryć, że kwiecień przelatuje mi przez palce. I bardzo mi z tym źle. Ale…
Bez kategorii

Gofry jabłkowe

10 minut Min. gotowania
Kto tęskni za goframi jedzonymi na nadmorskim deptaku? Dla mnie bardzo ważny jest ten moment, kiedy jem pierwszego gofra w sezonie. Oczywiście,…
Bez kategorii

Pankejki jak włoskie cannoli

10 minut Min. gotowania
Czas na królewskie śniadanie! Śniadanie, które smakuje jak pyszny deser. I nie żartuję to chyba najlepsze śniadanie jakie jadłam ostatnim czasem. A…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.