Obiady

Marynowana wieprzowina

2 Min. czytania

 

Czas na obiad, dziś kuchnia serwuje marynowaną wieprzowinę. U mnie były to kotleciki z szynki, które podałam z kuskusem i surówką z kapusty pekińskiej. Ale pyszne są też z ziemniaczkami i surówką z pora i marchewki, wiem, bo też testowałam. To pyszne danie na jesienny obiad, wystarczy zamarynować mięso, a potem je podsmażyć. I już, i gotowe. Pyszne, delikatne mięsko, o wyraźnym smaku. Obiad robiłam jeszcze przed wielkim remontem. Dobrze, że wczoraj teściowa uratowała nas zaproszeniem na domowy posiłek. Ja mam ograniczone możliwości gotowania. Cóż jest powodem mojej kuchennej frustracji?  Otóż mój mąż zamówił zły zlew. Zamawiał go z miesiąc, nawet nie sądziłam, że wybór zlewu, może być dla kogoś aż tak ważną sprawą! Nic jemu nie pasowało, mi było już kompletnie obojętne jaki, byleby był czarny. W każdym razie w końcu poszło zamówienie. Wybrał idealny i bach, wybór był zły. Zlew robiony na zamówienie, więc muszę czekać. Moje królestwo bez bieżącej wody wydaje się lekko niepełne. Trzymajcie kciuki by ten cud techniki zwany zlewem szybko doszedł. I by kotki dwa nie wpadły w dziurę po nim, która straszy mnie milion razy w ciągu dnia. Kiedy dojedzie zlew? Ponoć jutro, góra w środę. Mam bowiem dość mycia sztućców czy jabłek w łazience. Ale wracajmy do tematu, czyli kto nie ma pomysłu na obiad, niech zabierze się za te pyszne kotleciki i cieszy ich smakiem. I doceniajcie bieżącą wodę w kuchni! 

Składniki:

75 dg szynki bądź schabu

2 łyżki oleju

2 łyżki sosu sojowego

Sok z 1 limonki

5 cm kawałek imbiru

Łyżeczka ostrej papryki

1 czubata łyżka cukru

1 łyżeczka oregano

Sól

Pieprz

Mięso przepłukuję, osuszam ręcznikiem kuchennym. Kroję w cienkie i niezbyt duże kotleciki. Rozgniatam je lekko ręką.

Imbir drobno siekam. Wszystkie składniki marynaty łączę z sobą, mięso przekładam do zamykanego naczynia, polewam marynatą i odstawiam na 2-3 godziny, ale najlepiej na całą noc. 

Rozgrzewam suchą patelnię, obsmażam kawałki mięsa po 2,5 minuty z każdej strony. Podaję z kaszą i surówką. 

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.