Obiady

Kalafior w cieście

1 Min. czytania

 Kalafior, pyszne warzywo. Większość mojego życia jadłam go w formie gotowanej. Jako element obiadu, polany masłem i posypany bułeczką tartą, albo gotowany w zupie. Kilka lat temu odkryłam kalafior pieczony w sosie z masła orzechowego, robiłam go kilka razy i zawsze smakował. Ale to był chyba mój jedyny eksperyment. Teraz zaś zrobiłam kalafior w cieście! Coś zupełnie nowego. Koperkowe ciasto, chrupiący kalafior, jako dodatek pyszny sos czosnkowy i jajko sadzone. Majowa klasyka  w nowym wydaniu. Przygotowanie takiego kalafiora nie jest trudne, a mocno Was zaskoczy jego smak. Chrupiący kalafior, pyszny sos, coś zupełnie nowego. Myślę, że nawet jeżeli ktoś nie lubił kalafiora, to po tej odsłonie zmieni zdanie. Ja była zachwycona i będę go robić częściej. Takie proste danie, bez problemu przygotowałam podczas weekendowego maratonu naukowego. A dokładniej podczas przerwy, kiedy to miałam jedynie 35 minut na przygotowanie obiadu. Musiało być zarówno szybko, jak i pysznie. Tak by mieć energię na kolejne godziny wykładów i ćwiczeń. Jako, że mąż wybył na weekend, a dokładniej wybył do pracy, musiałam bazować na tym co mam w lodówce. Przez godziny zajęć, nie mogłam bowiem zrobić porządnych zakupów. Powiem Wam, że ten kalafior jest bezbłędny. Powtórzę go z pewnością, wiele, wiele razy. Po prostu kalafiorowa rewolucja!

Składniki:

Pół dużego kalafiora

1 szklanka mąki

Niepełna szklanka mleka

1 jajko

3 łyżki posiekanego koperku

Duża szczypta ostrej papryki

Sól

Świeżo mielony pieprz

3 łyżki oleju rzepakowego


Sos:

2 łyżki majoneu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

Sól

Pieprz

Duża garść koperku

Kalafiora dzielę na różyczki, myję i gotuję na półtwardo- około 8 minut. Warzywo odcedzam i dokładnie osuszam. 

W miseczce roztrzepuję jajko, dolewam mleko, dodaję mąkę i wszystkie przyprawy, miksuję składniki na ciasto-będzie przypominało ciasto naleśnikowe. Ciasto dobrze jest schłodzić przez kwadrans w lodówce. 

W międzyczasie szykuje składniki sosu-wyciskam czosnek, dodaję do majonezu i jogurtu, mieszam z przyprawami. Chłodzę. 

Rozgrzewam olej, kalafiora panieruję w cieście, smażę na oleju do zezłocenia – około 3 minuty z każdej strony. 

Różyczki kalafiora podaję z sosem i sadzonym jajkiem. 

1492 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.