Obiady

Obiadowa sałatka z góralską nutą

2 Min. czytania

 Pomysł na tę sałatkę wymusiło życie. Z gór przywiozłam cudownym, owczy ser. Obok naszego pensjonatu była cudowna bacówka, gdzie kupiłam pyszny ser. W domu zastanawiałam się co z niego zrobić, wymyśliłam obiadową sałatkę. Z serem i kurczakiem w pysznej panierce. Sałatka jest sycąca, i pełna smaków. Zdecydowanie przypomina mi górskie wakacje. Oczywiście największe znaczenie ma tutaj ser, ugrillowany na suchej patelni ma jeszcze głębszy i pełniejszy smak. Ja wybrałam ser biały, niewędzony. Kiedy go kupowałam był świeżutki, z najprawdziwszej bacówki. Zdaję sobie sprawę, że ciężko znaleźć taki ser w każdym zakątku Polski, ale warto szukać, jak najlepszego sera.  Ta sałatka ma ten plus, że możecie wykorzystać warzywa, jakie znajdziecie w lodówce- papryka, cukinia, bakłażan, a może cykoria? Wszystko będzie pasować. To takie trochę warzywne czyszczenie lodówki. Wiosenną porą takie sałatki na obiad, pasują idealnie. Są łatwe do zrobienia, dość lekkie i smakują zdecydowanie najlepiej! Dziś ma być słoneczny dzień, zamierzam wyruszyć po pracy na małą rowerową wycieczkę. Po takim obiedzie będę jechać z pewnością wiele, wiele kilometrów….



Składniki:

1 duża pierś z kurczaka

1 jajko

1/2 szklanki mleka

Niepełna szklanka mąki

Duża łyżeczka słodkiej papryki

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Sałatka:

6 garści mieszanki sałat

2 kromki chleba żytniego

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

1 pomidor malinowy

1 czerwona cebula

Pół dużego ogórka

150 gramów sera owczego 

2 łyżki suszonej żurawiny

Sos:

3 łyżki oliwy

2 łyżki łagodnej musztardy

1 łyżka miodu

Sól

Pieprz

Zaczynam od przygotowania kurczaka. Mięso rozbijam, kroję na 4 kotlety. Mięso solę, oprószam pieprzem i słodką papryką. Składniki panierki, miksuję na jednolitą masę, dokładnie obtaczam w niej kawałki kurczaka. 

Rozgrzewam olej i smażę kotlety po 5 minut z każdej strony. Zdejmuję z patelni, kroję na małe kawałki. Na tej samej patelni rozgrzewam łyżkę masła, wrzucam ząbek czosnku. Kroję chleb na małe kawałki, wrzucam na patelnię, podsmażam 2 -3 minuty na rumiano.

Żurawinę zalewam wrzątkiem, odstawiam na 5 minut. Odcedzam. 

Wszystkie składniki sosu mieszam w słoiczku.

Ser owczy kroję na półplastry, podgrzewam na suchej patelni grillowej przez 1,5 minuty z każdej strony. 

Warzywa myję, kroję na mniejsze kawałki. Na talerzach układam sałatę, następnie pomidory, cebulę i ogórka. Następnie kawałki kurczaka, posypuję całość grzankami i żurawiną, polewam sosem. 

1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.