Obiady

Obiadowa sałatka z góralską nutą

2 Min. czytania

 Pomysł na tę sałatkę wymusiło życie. Z gór przywiozłam cudownym, owczy ser. Obok naszego pensjonatu była cudowna bacówka, gdzie kupiłam pyszny ser. W domu zastanawiałam się co z niego zrobić, wymyśliłam obiadową sałatkę. Z serem i kurczakiem w pysznej panierce. Sałatka jest sycąca, i pełna smaków. Zdecydowanie przypomina mi górskie wakacje. Oczywiście największe znaczenie ma tutaj ser, ugrillowany na suchej patelni ma jeszcze głębszy i pełniejszy smak. Ja wybrałam ser biały, niewędzony. Kiedy go kupowałam był świeżutki, z najprawdziwszej bacówki. Zdaję sobie sprawę, że ciężko znaleźć taki ser w każdym zakątku Polski, ale warto szukać, jak najlepszego sera.  Ta sałatka ma ten plus, że możecie wykorzystać warzywa, jakie znajdziecie w lodówce- papryka, cukinia, bakłażan, a może cykoria? Wszystko będzie pasować. To takie trochę warzywne czyszczenie lodówki. Wiosenną porą takie sałatki na obiad, pasują idealnie. Są łatwe do zrobienia, dość lekkie i smakują zdecydowanie najlepiej! Dziś ma być słoneczny dzień, zamierzam wyruszyć po pracy na małą rowerową wycieczkę. Po takim obiedzie będę jechać z pewnością wiele, wiele kilometrów….



Składniki:

1 duża pierś z kurczaka

1 jajko

1/2 szklanki mleka

Niepełna szklanka mąki

Duża łyżeczka słodkiej papryki

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Sałatka:

6 garści mieszanki sałat

2 kromki chleba żytniego

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

1 pomidor malinowy

1 czerwona cebula

Pół dużego ogórka

150 gramów sera owczego 

2 łyżki suszonej żurawiny

Sos:

3 łyżki oliwy

2 łyżki łagodnej musztardy

1 łyżka miodu

Sól

Pieprz

Zaczynam od przygotowania kurczaka. Mięso rozbijam, kroję na 4 kotlety. Mięso solę, oprószam pieprzem i słodką papryką. Składniki panierki, miksuję na jednolitą masę, dokładnie obtaczam w niej kawałki kurczaka. 

Rozgrzewam olej i smażę kotlety po 5 minut z każdej strony. Zdejmuję z patelni, kroję na małe kawałki. Na tej samej patelni rozgrzewam łyżkę masła, wrzucam ząbek czosnku. Kroję chleb na małe kawałki, wrzucam na patelnię, podsmażam 2 -3 minuty na rumiano.

Żurawinę zalewam wrzątkiem, odstawiam na 5 minut. Odcedzam. 

Wszystkie składniki sosu mieszam w słoiczku.

Ser owczy kroję na półplastry, podgrzewam na suchej patelni grillowej przez 1,5 minuty z każdej strony. 

Warzywa myję, kroję na mniejsze kawałki. Na talerzach układam sałatę, następnie pomidory, cebulę i ogórka. Następnie kawałki kurczaka, posypuję całość grzankami i żurawiną, polewam sosem. 

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.