Desery

Ciasto cytrynowe z kokosem i białą czekoladą

2 Min. czytania

 Piątek, to idealny czas by pomyśleć o weekendowym deserze. Co na ten najbliższy czas? Polecam bardzo proste i pyszne ciasto, cytrynowe z białą czekoladą. Bardzo proste, babkowate, ale mięciutkie. To wszystko dzięki nasączeniu ciasta cytrynowym syropem. Babka cytrynowa to takie proste i zwykłe ciasto. Pyszne, domowe, mi bardzo kojarzy się z babcią Stasią. Nie, nie piekła jej babcia, ale kupowała w pobliskiej cukierence, która nazywała się Maleńka. Ich babki były naprawdę pyszne. Babcia kupowała je w ciągu tygodnia, do popołudniowej herbatki, albo słabej kawy. Te babki były mocno lukrowane, i wyjątkowo pachniały, niemal cytrynowym gajem! Mój mąż  też uwielbia takie proste, cytrynowe babki. Ale, ale, lubimy zmiany. Dlatego też ta wersja babki wzbogacona jest wiórkami kokosowymi, oraz polewą z białek czekolady. Ciasto jest idealnie wyważone, ani zbyt słodkie, ani kwaśne. Umili każde popołudnie, jest naprawdę proste, ale dzięki kokosowi i czekoladzie, naprawdę pyszne i robiące wrażenie smakiem. To co, pieczemy je na weekend? Ja na szczęście mam zajęcie tylko w sobotę, więc niedzielę zamierzam spędzić  w plenerze. Obowiązkowo z dobrym ciastem!

Składniki:

Ciasto:

2 duże jajka

300 gramów mąki pszennej

4 łyżki wiórków kokosowych

Skórka z 2 cytryn

1 łyżka proszku do pieczenia

100 gramów masła

150 ml mleka

50 ml oleju

80 gramów brązowego cukru

1 łyżka bułki tartej

Masło do keksówki


Nasączenie:

Sok z 1 dużej cytryny

3 łyżki cukru pudru


Polewa:

8 kostek białej czekolady

1 łyżka masła

1 pełna łyżka wiórek kokosowych

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.

Roztapiam masło, dolewam olej i mleko, chwilę studzę. 

Ubijam jajka z cukrem na krem, dolewam maślano-mleczną mieszankę, dalej miksuję. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny, chwilę miksuję. Na sam koniec dodaję wiórki, mieszam łyżką. 

Keksówkę smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Placek piekę 50-55 minut. 

Kiedy ciasto się piecze, szykuję syrop, mieszam sok z cytryny z cukrem. W ciepłym cieście robię dziurki drewnianym patyczkiem, polewam syropem. Zostawiam do wystudzenia. 

W garnuszku roztapiam czekoladę z masłem, polewą smaruję wierzch ciasta, posypuję wiórkami kokosa. 

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.