
Mięso przepłukuję i kroję w średniej wielkości kostkę.
Ubijam jajka z 2 łyżkami wody. W osobnej misce łączę oba rodzaje mąki i wszystkie przyprawy. Kawałki kurczaka zanurzam w jajku, a następnie w panierce. Przekładam je na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Kąski piekę 20 minut w 190 stopniach, po 10 minut z każdej strony.
Kiedy piecze się mięso, szykuję sos. Siekam bardzo drobno czosnek i imbir. Z cytryny ścieram skórę i wyciskam sok. Rozgrzewam olej, podsmażam czosnek z imbirem przez 3 minuty, następnie dodaję miód i skórkę z cytryny, podsmażam kolejną minutę. Do sosu dodaję sok z cytryny, ocet, brązowy cukier, sos Sriraha oraz sól i pieprz. Podgrzewam przez 5 minut. Sos powinien być lepki. Do garnka z sosem, przekładam upieczone kąski, kilka razy mieszam, tak aby sos oblepił mięso.
Podaję z ryżem i sałatą.
Dla mnie super 🙂
I można jeść, jeść i jeść 😉 aż się człowiek naje 😉
;0
🙂
Pycha!☺
;0
to musi być mega sycące:)
Kąsek na raz ;D
Taki kąski to niebo w gębie. Pychota.
🙂
🙂
🙂
Mmm…ale apetyczne danie. Chętnie bym posmakowała.
Pozdrawiam.
Fajne smaki, podoba mi się tak przygotowany kurczak 🙂
;0
polecam:)
Przepyszny sos
Na obiad idealne 🙂
dobrego dnia;)
🙂
🙂
Tak to niestety z długimi weekendami bywa- atk szybko mijaja …. Niestety…
Jakbym miała robic obiad dla mojego mięsożercy tomyślę,że takl kompozycja smakowa jak najbardziej przypadłaby mu do gustu 🙂
pozdrawiam
;0