Ciasta

Ciasto cytrynowe z kruszonką

1 Min. czytania
To jest naprawdę bardzo, ale to bardzo cytrynowe ciasto. Jego zapach jest urzekający! I ten aromat! Miękkie i intensywnie cytrynowe ciasto, wspaniale kontrastuje z chrupiącą kruszonką. To takie proste, codzienne niemal ciasto.  W sam raz na popołudnie. Pachnie wyjątkowo intensywnie, mocno cytrynowo, orzeźwia swoim kwaskowatym smakiem. Ten weekend ma być prawdziwie upalny, więc cytrynowe ciasto, z pewnością będzie pasować idealnie. Ja ruszam w podróż przez pół kraju. Celem będzie wielkie, rodzinne wesele. Co prawda nie jestem fanką wesel, raczej nie lubię weselnej muzyki, i żenujących zabaw, ale wesela, są okazją, gdzie można sprawić sobie nową kreację i nie mieć przy okazji wyrzutów sumienia. Moja, a jakże, rabarabarowa sukienka, czeka na jutrzejszą zabawę. A Wy  łapcie przepis na cytrynowe ciacho. Nasycona rodzinną atmosferą, wracam za kilka dni. 
Składniki:
2 cytryny
3 duże jajka
200 ml kefiru
100 gramów masła
350 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gramów cukru
Kruszonka:
50 gramów masła
1 cytryna
2 paczki cukru waniliowego
50 gramów mąki pszennej
Dodatkowo:
Cukier puder
Wszystkie cytryny dokładnie myję i parzę wrzątkiem. Ścieram skórkę, wyciskam sok. Zostawiam łyżkę skórki i 2 łyżki soku. 
Masło ucieram na jasny krem razem z cukrem. Dodaję sok i skórkę z cytryny, dolewam kefir i ucieram dalej. 
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję partiami do ciasta i łączę składniki. 
Szykuję kruszonkę. Roztapiam masło razem z pozostałą skórką i sokiem z cytryny. Chwilę studzę, dodaję mąkę i cukier, zagniatam składniki palcami na luźną kruszonkę. 
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, posypuję je kruszonką. Placek piekę 55 minut w 185 stopniach. Posypuję obficie cukrem pudrem. 

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.