Wczoraj miałam leniwy i domowy dzień. Celebrowany bardzo powoli i bardzo dostojnie. Późne śniadanie, długi, długi spacer- w końcu nie padało, potrójnie czekoladowe lody i wieczorny maraton serialowy. Było naprawdę fajnie!
Dziś mam wolny dzień i obudziłam się ogromną ochotą na domowe ciasto. Ale byłam też w stanie rozleniwienia, musiałam więc upiec coś, co robi się raz i dwa, i nie zajmuje za dużo sił i energii. Tak powstało najprostsze ciasto z nektarynkami.To jedno z najprostszych ciast świata. Robi się błyskawicznie, smakuje zaś rewelacyjnie. Szczególnie na ciepło, z gałką lodów o smaku karmelowych. Sprawdzone! To ciasto idealne kiedy przychodzą niezapowiedziani gości, albo na tę chwilę, gdy niezapowiedzianie nachodzi nas ochota na coś słodkiego. A czy może być lepszego niż porcja domowego ciasta? Tak samo smaczna na ciepło, jak i zimno? Idealnie owocowa, ani krucha, ani babkowata, idealnie pomieszana w konsystencji. Po prostu świetna. I ta fantastyczna skorupka na wierzchu. Po prostu niebo w gębie. To co, obieracie nektarynki i pieczecie ciasto?
Dziś mam wolny dzień i obudziłam się ogromną ochotą na domowe ciasto. Ale byłam też w stanie rozleniwienia, musiałam więc upiec coś, co robi się raz i dwa, i nie zajmuje za dużo sił i energii. Tak powstało najprostsze ciasto z nektarynkami.To jedno z najprostszych ciast świata. Robi się błyskawicznie, smakuje zaś rewelacyjnie. Szczególnie na ciepło, z gałką lodów o smaku karmelowych. Sprawdzone! To ciasto idealne kiedy przychodzą niezapowiedziani gości, albo na tę chwilę, gdy niezapowiedzianie nachodzi nas ochota na coś słodkiego. A czy może być lepszego niż porcja domowego ciasta? Tak samo smaczna na ciepło, jak i zimno? Idealnie owocowa, ani krucha, ani babkowata, idealnie pomieszana w konsystencji. Po prostu świetna. I ta fantastyczna skorupka na wierzchu. Po prostu niebo w gębie. To co, obieracie nektarynki i pieczecie ciasto?
Składniki:
5 dużych nektarynek
200 gramów mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
100 gramów masła
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
200 gramów śmietany 18 %
1 łyżka cynamonu
Dodatkowo: masło, cukier puder
Nektarynki myję i obieram, kroję w półplasterki.
Siekam masło razem z cukrami , dodaję mąkę i proszek do pieczenia, na koniec wlewam śmietanę. Mieszam składniki ciasta.
Dno naczynia do zapiekania smaruję masłem, wykładam plastry nektarynek, posypuję je cynamonem. Wykładam ciasto na wierzch. Piekę deser przez 35 minut w 190 stopniach.
Posypuję cukrem pudrem.
Nie jadłam jeszcze nigdy ciasta z nektarynkami 😉
spróbuj;)
Prostota i jaki smak 🙂
oj tak:)
Z chęcią zrobię takie ciasto.
Niby proste, ale kusi smakiem i wyglądem.
😉
🙂
Takiego jeszcze nie jadłam 🙂
polecam 🙂
Aż ślinka cieknie:)
😉
mega smakowite, wypróbuje Twój przepis <3
Robiłam podobne❣
polecam:)
🙂
Uwielbiam te owoce ☺
🙂
Ja ostatnio zostałam zasypana śliwkami, więc u mnie śliwki na 1000 sposobów. Ale ciasta z nektarynkami nigdy nie jadłam, więc jak wyjdę z tych śliwek to chętnie spróbuję 🙂
można je zrobić ze śliwkami 😉
Super, podoba mi się dodatek nektarynek, chyba jeszcze nie jadłam ciasta z tymi owocami 🙂
😉
w sam raz do kawki
😉
chętnie bym zrobiła omom:)
Wspaniały wypiek
😉
😉
Zapiszę sobie przepis. Nie jadłam jeszcze ciasta z nektarynkami. 🙂
😉
Pierwszy raz słysze o cieście z nektarynkami 😀 ciekawea propozycja
🙂
Delicious!
Nie robiłam nigdy ciasta z nektarynkami 🙂
Nie wykorzystywałam jeszcze nektarynek do ciast 🙂
Super wygląda 🙂