Obiady

Schab w kremowym sosie z koperkiem i marchewką

1 Min. czytania
Fajny ten tydzień. Taki krótki, niby środa, a jakby piątek. Co prawda w pracy, w związku z tym krótkim tygodniem, od poniedziałku każdy miał stan przedzawałowy z przepracowania, ale plan wyrobiony, za kilka chwil zacznie się długi weekend. Co prawda planów totalnie brak, no może poza jednym-wyspać się, ale te dwa wolne od pracy dni, bardzo mnie cieszą. Te dni zaplanuję spontanicznie, może wycieczka rowerowa? Spacer nad morzem? Domowe lenistwo? Wszystko w zależności od pogody i ochoty. A na razie zostawiam Wam przepis na pyszne danie obiadowe, dla tych, którym znudziły się zwykłe schabowe, polecam schab w sosie koperkowym z marchewką. Mięso jest niezwykle delikatnie, miękkie i aromatyczne. Sos jest kremowy i jakby idealnie stworzony do schabu. Musicie spróbować. 
Składniki:
2 kotlety schabowe bez kości
1 marchewka
1 mała cukrowa cebulka
1 ząbek czosnku
Garść koperku
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka oleju rzepakowego
100 ml bulionu 
Sól
Pieprz
Do podania:
tłuczone ziemniaki, mizeria
Mięso myję, kroję w średniej wielkości kostkę. 
Rozgrzewam olej, smażę mięso przez 2 minuty z każdej strony, następnie dodaję sól i pieprz. 
W międzyczasie kroję marchewkę w plastry, siekam drobno cebulkę i czosnek. Na patelnię wrzucam cebulę z czosnkiem, smażę 2 minuty i dodaję marchewkę. Podsmażam zawartość patelni przez 2-3 minuty. Zalewam całość bulionem, siekam koperek i wrzucam na patelnię, duszę potrawę przez 30 minut. Po tym czasie odlewam 2 łyżki sosu, dodaję do śmietanki i wlewam ją na patelnię, podgrzewam danie przez  5- 6 minut. Podaję z ziemniakami i mizerią. 
1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

29 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.