Ciasta

Orkiszowe ciasteczka

1 Min. czytania
Ciasteczka i kubek pysznej herbaty. Tym razem zielonej o smaku truskawek ze śmietaną. I czytam książkę i podjadam ciasteczka. Brzmi jak opis jesiennego dnia, ale taki to jesienny tydzień nam się trafił. Ci co przyjechali na wakacje, musieli być rozczarowani. Nikt chyba nie lubi odpoczywać w hotelowym pokoju, zamiast prażyć się na plaży, albo spacerować uroczymi uliczkami gdańskiej starówki. Ilość burz jaka nawiedziła Gdańsk wyjątkowo mnie zaskoczyła. Padało codziennie i prawie przez cały dzień. Ale dzięki temu mogłam z czystym sumieniem oddać się relaksującym chwilom przy pieczeniu nieco jesiennych ciastek. Cynamon, żurawina, kremowość wanilii. Do tego gorąca herbata. Te ciasteczka są wyśmienite, musicie je upiec i cieszyć ich smakiem.

Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 jajka
100 gramów masła
3 łyżki płatków orkiszowych pełnoziarnistych
4 łyżki miodu
2 garście rodzynek
Duża garść żurawiny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy
Szczypta cynamonu

Rodzynki i żurawinę zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut.

Masło ucieram z miodem, wanilią i cynamonem, dodaję jajka i ucieram na jednolitą masę. Dosypuję mąkę, łączę składniki. Na koniec dodaję płatki orkiszowe i bakalie. Zagniatam ciasto, urywam z niego kulki, spłaszczam je.

Blachę do pieczenia wykładam papierem, układam ciasteczka, piekę je 20 minut w 185 stopniach.

1515 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…

44 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.