Co zrobić z mięsa mielonego, kiedy nie ma się ochoty na klasyczne mielone? Może wpadnie na obiad klops z warzywami? To taki klopsik z pyszną mięsną wkładką. Robi się raz i dwa! Taki soczysty, bardzo apetyczny, z solidną mięsną wkładką. Dużo pieczarek, marchewki i selera naciowego. Ten klopsik wspaniale smakuje z dużą porcją purre i surówką z kapusty. Jest delikatny, łatwo się go robi, a jest naprawdę fajną odmianą dla typowego kotleta. Lżejszy, apetyczny, na obiad ideał, szczególnie polecam na weekend, spokojnie starczy na dwa dni, a dodam jeszcze, że super smakuje na zimno z kanapką. Ja na ten weekend przygotuję taki właśnie obiad, na dwa dni. Mam kilka zaliczeń i egzaminów. Nie wiem jak to ogarnę. Trzymajcie kciuki, ja już wiem, że będzie ciężko. W końcu mam egzamin z rachunkowości, wykresów funkcji i macierzy!
Składniki:
75 dg mięsa mielonego z indyka
10 pieczarek
1 marchewka
1 seler naciowy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
Sól
Pieprz
Ostra i słodka papryka-po pół łyżeczki
Czosnek granulowany-łyżeczka
Suszony koperek-łyżka
Do keksówki olej i bułka tarta
Do podania:
Puree, surówka z czerwonej kapusty
Siekam drobno czosnek z cebulką, podsmażam na oleju na złoto. W międzyczasie ścieram na tarce marchewkę i wrzucam na patelnię. Seler kroję w talarki, a pieczarki w drobną kosteczkę. Całość przesmażam 10 minut, doprawiam czosnkiem.
W misce ubijam mięso z jajkiem, dodaję bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiam jednolitą masę.
Keksówkę smaruję odrobiną oleju, wysypuję bułką tartą. Wykładam połowę porcji masy mięsnej, na nią warzywa, przykrywam resztą mięsa. Klops piekę 55 -60 minut w 190 stopniach.
Musi być dobry w smaku. Pyszności.
Smacznie wygląda 😉
Nie jadłem więc nawet nie wiem jakie jest w smaku, surówkę z czerwonej kapusty lubię, bo zdrowa. 🙂
🙂
🙂
🙂
Ciekawy pomysł. Spróbuję przyrządzić takie danie dla odmiany 🙂
🙂
Wygląda smakowicie 😀
Pozdrawiam.
Bardzo lubię takie klopsy, dodaję trochę koncentratu pomidorowego dla smaku i koloru 🙂
omom ale to było na pewno dobre;D