Ciasta

Pyszne ciasto czekoladowo-truskawkowe

1 Min. czytania

 Nie ma to jak ciasto na weekend! Co byście powiedzieli na mocno czekoladowe ciasto z truskawkowym kremem? Proste i efektowne, coś jak kopiec kreta. Ale nieco inaczej, bo ciasto jest moim ulubionym budyniowym biszkoptem. Jest bardzo proste, zawsze wychodzi. Nie będę Was oszukiwać, ale jakoś zwykły biszkopt mnie nie lubi i rzadko kiedy wychodzi idealny. Kiedy odkryłam przepis na biszkopt na budyniach, mogę śmiało wyznać, że moje życie się zmieniło. W końcu wychodzi mi biszkopt. Ale jak zwykle, nie chciałam piec typowego tortu. Zrobiłam więc małą wariację na temat kopca kreta, całkiem po mojemu. Jest bardzo czekoladowo i jeszcze bardziej truskawkowo. Słodko, delikatnie i pysznie. Ciasto wygląda efektownie, i naprawdę zrobi wrażenie. Polubią go wszyscy, a szczególnie dzieci. Ja przygotowałam je na małe spotkanie w gronie przyjaciół, całe ciasto zniknęło zdecydowanie zbyt szybko. Po prostu znika w oczach!



Składniki:
Ciasto:
5 jajek
4 paczki budyniu czekoladowego
2/3 szklanki erytrytolu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masło i bułka tarta do formy

Krem:
400 ml śmietanki kremówki 36 %
10 truskawek
3 łyżki cukru pudru
1 usztywniacz do śmietany

Dodatkowo:
10 truskawek
Listki mięty

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.
W wysokiej misce, bądź garnku, ubijam jajka z erytrytolem, albo z cukrem. Gdy masa jest puszysta-powinna 2-3 razy zwiększyć objętość, dodaję partiami proszek budyniowy, razem z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijam. 
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką, wylewam ciasto. Biszkopt piekę 40-45 minut, do suchego patyczka. 

Truskawki myję i rozgniatam. Zimną śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję usztywniacz i ubijam na sztywno. Następnie dodaję rozgniecione truskawki, delikatnie mieszam całość. Krem chłodzę. 

Z zimnego ciasta odcinam wierzch i go kruszę. Ciasto smaruję kremem, posypuję okruchami ciasta, dekoruję połówkami truskawek i listkami mięty. Chłodzę przed podaniem.

1435 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.