Dziś coś naprawdę na bardzo szybko. Danie last minute, kiedy czasu brak. Wystarczy kilka składników, i kwadrans i obiad gotowy. Ten sos to wymarzone danie dla miłośników szpinaku. Czyli dla mnie w sam raz. Wszystko co ma w sobie makaron, uwielbiam. A i wy pokochacie, za tę szybkość przygotowania i smak. Bardzo kremowy i delikatny. polecam dodatkowo polać gotowe danie czosnkową oliwą, dla jeszcze większego podkręcenia smaku.
A ja marzę by czas zwolnił, i magicznie zmniejszyła się ilość obowiązków. Odliczam minuty do weekendu!
Składniki:
200 gramów makaronu spaghetii
300 gramów szpinaku
150 gramów serka kremowego ( typu Almette)
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
Gałka muszkatałowa
Makaron gotuję al dente.
Szpinak przepłukuję na sitku, zostawiam do odcieknięcia.
Rozgrzewam masło na patelni, miażdżę czosnek i podsmażam go na rumiano, dorzucam szpinak i smażę około 5 minut, aż zmniejszy objętość. Dodaję kremowy serek, doprawiam, na koniec dodaję 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Makaron wykładam na talerz, polewam sosem.
Makaron uwielbiam w każdej postaci. W sumie, to mogłabym we Włoszech zamieszkać 😀
Ja tak samo:)
Idealne jako obiad do pracy. Zwłaszcza dla mnie, fanki makaronów!
🙂
Makaron uwielbiam pod każdą postacią.
Przypomniał mi się mój studencki obiad 🙂
🙂
🙂
Robiłam taki ostatnio, ale z serkiem topionym i resztkami fety, też pycha 🙂
Pysza makaronowa klasyka 🙂
Robię coś podobnego, gdy bardzo mi się spieszy 🙂
🙂
😁
😌
Uwielbiam szpinak! U mnie ostatnio zagościło na stole: szpinak z śmietanką, oregano, czosnkiem, sokiem z cytryny i z pieprzem z kolendrą, do tego makaron al dente, a jak już wszystko się ładnie podgrzeje dodaję tuńczyka i mieszkam minutkę by go tylko osnuć makaronem i sosem. Pycha. Każde wariacje ze szpinakiem są przepyszne- ale ja jestem uzależniona 😉
Szpinak + makaron to najlepsze połączenie!