Obiady

Szynka pieczona w tymianku i winie

1 Min. czytania

Domowa szynka, podana na ciepło. Pachnąca ziołami, mięciutka, delikatna, w sam raz na niedzielny obiad z rodziną. Niewiele składników i dostajemy wspaniałą marynatę, która dodaje mięsu niezwykłego smaku.  Z jednego kilograma szynki wyszły mi dwa obiady. Za pierwszym razem pieczone mięso podałam z puree i brokułami. Za drugim razem z kaszą jęczmienną, buraczkami i pysznym sosem pieczeniowym. Kilka razy robiłam mięso marynowane w winie, i efekt tak mnie zachwycił, że musicie koniecznie zrobić tę wersję. Sama nie wiem czy wolę ją z ziemniakami czy z kaszą? Jedyny minus, uważajcie przy wyjmowaniu mięsa z piekarnika. Ja solidnie się oparzyłam w palec. Ale gapa ze mnie! Pamiętajcie, ktoś kto wymyślił kuchenne rękawice miał naprawdę dobry pomysł! Ja już wiem, że nie mam teflonowych palców, nie musicie tego sprawdzać na sobie. 

Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości

Marynata:

2 lampki czerwonego wina
1 łyżka suszonego tymianku
2 ząbki czosnku
Duża szczypta słodkiej papryki
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżka oleju
Sól-łyżeczka
Pieprz-łyżeczka 


Do podania:
Puree i, brokuły
Składniki marynaty łączę w miseczce. Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam marynatą, przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce na 12 godzin. 
Po tym czasie piekę mięso w 210 stopniach przez 60 minut, następnie odkrywam naczynie i dopiekam pieczeń przez kwadrans w 180 stopniach. 
Szynkę podaję z purre, brokułami, i polewam wszystko aromatycznym sosem. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.