Obiady

Szynka pieczona w tymianku i winie

1 Min. czytania

Domowa szynka, podana na ciepło. Pachnąca ziołami, mięciutka, delikatna, w sam raz na niedzielny obiad z rodziną. Niewiele składników i dostajemy wspaniałą marynatę, która dodaje mięsu niezwykłego smaku.  Z jednego kilograma szynki wyszły mi dwa obiady. Za pierwszym razem pieczone mięso podałam z puree i brokułami. Za drugim razem z kaszą jęczmienną, buraczkami i pysznym sosem pieczeniowym. Kilka razy robiłam mięso marynowane w winie, i efekt tak mnie zachwycił, że musicie koniecznie zrobić tę wersję. Sama nie wiem czy wolę ją z ziemniakami czy z kaszą? Jedyny minus, uważajcie przy wyjmowaniu mięsa z piekarnika. Ja solidnie się oparzyłam w palec. Ale gapa ze mnie! Pamiętajcie, ktoś kto wymyślił kuchenne rękawice miał naprawdę dobry pomysł! Ja już wiem, że nie mam teflonowych palców, nie musicie tego sprawdzać na sobie. 

Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości

Marynata:

2 lampki czerwonego wina
1 łyżka suszonego tymianku
2 ząbki czosnku
Duża szczypta słodkiej papryki
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżka oleju
Sól-łyżeczka
Pieprz-łyżeczka 


Do podania:
Puree i, brokuły
Składniki marynaty łączę w miseczce. Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam marynatą, przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce na 12 godzin. 
Po tym czasie piekę mięso w 210 stopniach przez 60 minut, następnie odkrywam naczynie i dopiekam pieczeń przez kwadrans w 180 stopniach. 
Szynkę podaję z purre, brokułami, i polewam wszystko aromatycznym sosem. 

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.