Obiady

Lekki gulasz z indyka

1 Min. czytania

 Lekko i letnio,  przy tym pełnia smaku, taki jest ten gulasz. Delikatny, szybko się go robi, wystarczy pokroić składniki, i wrzucić do garnka. Potem można zająć się sobą, a potem już po prostu zajadać! Polecam zrobić jak ja, porcję na 2-3 dni. Taki gulasz ma to do siebie, że jak postoi, to robi się jeszcze lepszy. Najlepszy z ryżem, albo z bagietką. Ten gulasz uratował mi połowę tygodnia, wystarczy zrobić go wieczorem, i cieszyć jego smakiem w następne dni. Ja znów mam tak zakręcony tydzień, że nie mam czasu na gotowanie, a obiad zamienia się w późną obiado-kolację, jedzoną gdzieś koło 20.30. Naprawdę mam wielką nadzieję, że najbliższe dwa dni będą nieco spokojniejsze. Bo weekend znów zapowiada się pracowicie i pełen aktywności! Łapcie przepis i gotujcie!

Składniki na 4 porcje:

70 dg mięsa z piersi indyka

2 cukinia

2 papryki- żółta i czerwona

1 czerwona cebula

1 szalotka

2 ząbki czosnku

Lampka białego wina

200 ml bulionu

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1 łyżeczka słodkiej papryki

Duża szczypta ostrej papryki

2 łyżki oliwy

Mięso osuszam i kroję  w kostkę. 

Siekam w piórka obie cebulki, miażdżę czosnek. Rozgrzewam oliwę w dużym garnku, wrzucam mięso, posypuję tymiankiem, rozmarynem i obiema paprykami, podsmażam 5 minut, dodaję czosnek i cebulę, smażę kolejne 5 minut. Następnie kroję paprykę w kostkę, a cukinie  w półplasterki, wrzucam je na patelnię, podsmażam 5 minut. Zalewam całość winem i bulionem, doprawiam solą i pieprzem. Gotuję danie przez 40-45 minut. 

Podaję z ryżem. 

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.