Ciasta

Szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką z kakaowym smakiem

1 Min. czytania

 Kto nie może doczekać się już weekendu? Ja bardzo! Czekam na te dwa dni, i już myślę, co tym razem upiekę pysznego. Na ten najbliższy czas, proponuję Wam niby zwykłe ciasto ucierane z truskawkami, ale jednak nieco inne. Dwukolorowe, z truskawkami i kruszonką. Idealne by się nim podzielić, na przykład nad jeziorem, kiedy udajemy się popływać kajakiem. Albo podczas miłego wieczoru w ogrodzie, kiedy to wpadają sąsiedzi. To ciasto robi się szybko, więc od razu jest moim ulubionym wypiekiem. Kusi miękkością, delikatnością, truskawkowym smakiem i kakaową nutą. Dla kontrastu, kusząca kruszonka. To naprawdę super ciacho. 

Jakie macie plany na weekend? Znajdzie się w nim czas na pieczenie? Ja mam nadzieję, że pogoda tym razem się nie sprawdzi, i będzie kilka miłych chwil bez deszczu. Plany są ambitne, ale kto wie czy się spełnią. 

Składniki:

4 jajka

2 szklanki mąki pszennej

100 gramów erytrytolu albo cukru

200 ml mleka

80 ml oleju

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Ekstrakt waniliowy

12 truskawek


Kruszonka :

2 łyżki masła

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

4 łyżki mąki


Dodatkowo:

Masło i kasza manna do formy

Truskawki myję, odstawiam do osuszenia. 

Z podanych składników zagniatam kruszonkę, chłodzę. 

Jajka ubijam z erytrytolem i wanilią na jasną masę. Dodaję olej i mleko miksuję kilka chwil. Do masy dodaję mąkę i proszek do pieczenia, szybko mieszam. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao i mieszam dokładnie.

Formę smaruję masłem i wysypuję bułką. Naprzemian wylewam jasne i ciemne ciasto, kilka razy mieszam widelcem. Układam z wierzchu truskawki, posypuję kruszonką. 

Placek piekę 55 minut w 185 stopniach, do suchego patyczka. 

Po ostudzeniu można posypać go cukrem pudrem.

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.