Kto nie może doczekać się już weekendu? Ja bardzo! Czekam na te dwa dni, i już myślę, co tym razem upiekę pysznego. Na ten najbliższy czas, proponuję Wam niby zwykłe ciasto ucierane z truskawkami, ale jednak nieco inne. Dwukolorowe, z truskawkami i kruszonką. Idealne by się nim podzielić, na przykład nad jeziorem, kiedy udajemy się popływać kajakiem. Albo podczas miłego wieczoru w ogrodzie, kiedy to wpadają sąsiedzi. To ciasto robi się szybko, więc od razu jest moim ulubionym wypiekiem. Kusi miękkością, delikatnością, truskawkowym smakiem i kakaową nutą. Dla kontrastu, kusząca kruszonka. To naprawdę super ciacho.
Jakie macie plany na weekend? Znajdzie się w nim czas na pieczenie? Ja mam nadzieję, że pogoda tym razem się nie sprawdzi, i będzie kilka miłych chwil bez deszczu. Plany są ambitne, ale kto wie czy się spełnią.
Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
100 gramów erytrytolu albo cukru
200 ml mleka
80 ml oleju
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ekstrakt waniliowy
12 truskawek
Kruszonka :
2 łyżki masła
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżki mąki
Dodatkowo:
Masło i kasza manna do formy
Truskawki myję, odstawiam do osuszenia.
Z podanych składników zagniatam kruszonkę, chłodzę.
Jajka ubijam z erytrytolem i wanilią na jasną masę. Dodaję olej i mleko miksuję kilka chwil. Do masy dodaję mąkę i proszek do pieczenia, szybko mieszam. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao i mieszam dokładnie.
Formę smaruję masłem i wysypuję bułką. Naprzemian wylewam jasne i ciemne ciasto, kilka razy mieszam widelcem. Układam z wierzchu truskawki, posypuję kruszonką.
Placek piekę 55 minut w 185 stopniach, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu można posypać go cukrem pudrem.
Ty jesteś czarodziejką <3 Mmm piękne i pychota na bank 🙂
🙂
Rzeczywiście wygląda na szybką robotę. Chętnie spróbuje!
Chętnie zjadłabym takie ciasto 😀 Super przepis 😀
Pozdrawiam.
Takie ciasto jest idealne do kawy.
🙂
🙂
🙂
Witam serdecznie ♡
Wygląda smakowicie. Ja jestem wielką fanką różnego rodzaju wypieków. To dlatego, że kocham słodkości 🙂 Placek wygląda super, na pewno spróbuję go zrobić 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡
🙂
Takie ciasta własnie pachną latem mojego dzieciństwa.
Mniam, ale to ciasto musi być pyszne!