Obiady

Kurczak w sosie serowym ze szpinakiem i pomidorami

1 Min. czytania
Dziś makaron! Ten sos, to moje ostatnie odkrycie. Wspaniałe połączenie kremowego sosu serowego i szpinaku. Do tego soczysty kurczak i słodycz pomidorów. Bardzo prosto i naprawdę przepysznie. Uwielbiam wszystko co ma z sobą makaron. A jak jeszcze to wszystko utopię w serowym sosie, to jestem pełna szczęścia.  Taka porcja na wiele godzin skutecznie likwiduje głód i dodaje sił na trudny kolejnego dnia. A u mnie jak zwykle, dużo się dzieje i doba jest zdecydowanie zbyt krótka! Marzę o kilku bardzo spokojnych dniach, takich kiedy nic nie będę musiała robić, tylko leżeć, odpoczywać i niczym się nie martwić! Na szczęście zrobiłam obiady na dwa dni i mam chwilę luzu. To był naprawdę ciężki weekend, chociaż bardzo udany. Wczoraj byłam w przepięknym kaszubskim skansenie i na polu lawendy. Było fantastycznie, chociaż męcząco, zrobiłam masę kroków, wiele zwiedzania, mało spania i tyle wrażeń!

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 pomidory
400 gramów szpinaku
200 ml śmietanki
3 garście tartego cheddara
2 ząbki czosnku
Słodka papryka
Sól
Świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
250 gramów makaronu tagiatelle

Gotuję makaron al dente.
Pierś kroję w kostkę. Rozgrzewam oliwę. Siekam drobno czosnek. Mięso podsmażam 5-6 minut, dorzucam czosnek. Na patelnię dodaję przepłukany szpinak i duszę minutę. Pomidory obieram ze skóry, kroję w kostkę, wrzucam na patelnię, zalewam całość śmietanką, doprawiam, duszę 10  minut na małym ogniu. Na koniec dodaję ser, ciągle mieszając podgrzewam sos przez 2 -3 minuty. 
Na makaron wylewam sos z mięsem i warzywami. Można posypać dodatkową porcja sera. 
1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.