Wspaniała tarta czekoladowa i truskawki. Taka co się robi ją raz i dwa. Bez pieczenia, czyli idealna na ciepłe dni. Kremowa masa, jest puszysta, wyjątkowo delikatna, aksamitna. Nie jest to sztywny krem do tortów, raczej coś w stylu lekko roztopionych lodów. Dla mnie na obecną pogodę ta, tarta to deser idealny. Bardzo czekoladowy, mocno chrupiący, truskawkowy, lekki i taki delikatny. Jeżeli można zakochać się w deserze, to tak, jestem zakochana!
Ten weekend był piękny, upalny, słodki, czekoladowy i cudowny. Uwielbiam lato, leniwe chwile w ogródku, pielęgnację moich ukochanych kwiatów, cudowne chwile z przyjaciółmi. Nawet zapomniałam, że 90 % wolnego czasu musiałam przeznaczyć na naukę do egzaminów.
100 gramów wafelków czekoladowych ( u mnie bez cukru z Wawelu)
50 gramów masła
50 gramów gorzkiej czekolady
Masa:
350 ml śmietanki kremówki 30%
150 gramów serka mascarpone
50 gramów deserowej czekolady
Kilkanaście truskawek
W garnuszku roztapiam masło, dodaję pokruszoną czekoladę, mieszam aż składniki będą płynne. Wafelki przekładam do foliowego worka, rozgniatam je wałkiem, łączę z czekoladową masą. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, dociskam na dno masę wafelkową. Spód chłodzę 30 minut w lodówce.
Roztapiam czekoladę na parze, studzę. Czas na krem. Śmietankę wyjmuję z lodówki, ubijam mikserem-ale nie na sztywno. Dodaję mascarpone, i delikatnie ubijam, na koniec dodaję czekoladę, mieszam łyżką. Masa ma być puszysta i delikatna.
Krem wykładam na spód. Truskawki myję, kroję na połówki, układam na cieście.
Deser chłodzę minimum 2 godziny przed podaniem.
Zjadłabym taką tartę 😊
🙂
Takiej tarty jeszcze nie jadłam, ale wygląda smakowicie 😀
Pozdrawiam.
dej mnie całą:D
Uwielbiam takie tarty. Coś pysznego!
🙂
Wpadaj!
Polecam:)
🙂
Uwielbiam tarty wszelakie 🙂
Ale apetycznie wygląda! Muszę spróbować taką zrobić 🙂
🙂
🙂
Tarta do kawy chyba nigdy się nam nie znudzi 🙂
Wygląda jak tarta, ale smakuje jak serniczek. 😉
Pyszności 🙂
no tak nie do końca, ale jest pysznie:)
🙂
Truskawki, czekolada, mascarpone… Czego chcieć więcej 🙂