Obiady

Klopsiki w sosie porowym

1 Min. czytania

 Klopsiki to ja uwielbiam! Od dziecka, takie mamine w sosie koperkowym, z ryżem, albo puree. No, ale nie jednym słusznym przepisem człowiek żyje. Czasem ma się też ochotę na coś nieco innego. Wiadomo, zostajemy w klopsikowym klimacie, ale może jakaś odmiana? Może pomyśleć nad nową wersją sosu? Może taki porowy? Z marchewką, ziołami, klopsiki lekko podsmażone, do tego kasza bulgur i domowa surówka z pora. Taki obiad, to po prostu marzenie! Bardzo domowy, bardzo sycący i rozgrzewający. Idealny na te jesienne dni, na przykład takie jakie mamy w tym tygodniu. Nie udało mi się zobaczyć słońca od niedzieli. Czy wspominałam, że nie lubię listopada? Ratują mnie tylko świece w domu, dużo dobrego jedzenia i kawa. Kiedyś jej nie lubiłam, a  teraz dosłownie ratuje mi życie i pozwala przeżyć kolejny dzień. Kto ma ochotę na klopsiki?

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego z szynki

Pół dużego pora

1 średnia marchewka

2 ząbki czosnku

1 duże jajko

2 pełne łyżki bułki tartej

Duża garść posiekanego koperku

150 ml śmietanki 30%

200 ml bulionu

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

Szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki masła klarowanego

Zaczynam od przygotowania klopsików. 

Siekam drobno czosnek, do mięsa dodaję koperek, jajko, bułkę tartą, czosnek, sól, pieprz i gałkę. Dodaję 2-3 łyżki zimnej wody, dokładnie wyrabiam masę. Rozgrzewam jedną łyżkę masła. Formuję z masy małe klopsiki, obsmażam je na patelni 3-4 minuty. Przekładam je do garnka. 

Rozgrzewam drugą łyżkę masła. Por myję i kroję w półkrążki, wrzucam na patelnię, podsmażam 5 minut, często mieszając. Przekładam do klopsików. Marchewkę myję, obieram kroję w półplasterki i podsmażam 2 minuty, również przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Całość gotuję 15 minut. Do śmietanki dodaję 2-3 łyżki ciepłego bulionu, dodaję śmietankę do sosu, całość ponownie doprawiam solą i pieprzem, podgrzewam na małym ogniu 10 minut.

Klopsiki podaję z kaszą, surówką i dużą ilością sosu.

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.