Obiady

Krokieciki porosołowe

1 Min. czytania

Uwielbiam domowy rosołek. Zawsze kupuję wtedy wiejską kurę i robię prawdziwie domowy, tradycyjny rosół.  A potem powstaje pytanie – co zrobić z mięsem? Zawsze zostaje go dużo, wyrzucić nie wyrzucę, przecież to dobre, wiejskie mięso! Ale co zrobić kiedy już mocno znudzi się potrawka, czyli mięso z rosołu w sosie koperkowym, bądź chrzanowym? Można zrobić takie krokieciki. Chrupiące, sycące, przepyszne. Nie są wcale takie skomplikowane, smakują wybornie. Mocno mięsne, solidnie doprawione. Z surówką i tłuczonymi ziemniakami tworzą cudowny, pełnowartościowy obiad. Wiem, że po wczorajszym obiedzie, pewnie sporo Was ma w domu gar rosołu i pewnie nieco mięsa. Zróbcie te krokiety i odkrycie rosołową kurę na nowo!



Składniki na 10 krokiecików:

0,5 kg drobiowego mięsa z rosołu ( u mnie piersi)

1 średnia cebula cukrowa

2 ząbki czosnku

2 duże jajka

8 łyżek bułki tartej

7 łyżek rosołu

3 łyżki mleka

3 garści natki pietruszki

2  łyżki oleju

2 łyżki masła

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu


Do podania :

Ziemniaki, surówka z marchewki

Mięso z rosołu rozrywam na malutkie kawałeczki- można też bardzo drobno posiekać, albo zmielić. Siekam natkę pietruszki.

Drobno siekam czosnek i cebulkę. Rozgrzewam  łyżkę oleju wrzucam czosnek z cebulką, podsmażam przez 3 minuty. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaję mięso, podsmażam 5 minut. Następnie doprawiam, dodaję rosół i mleko, zmniejszam moc palnika i podgrzewam aż mięso wchłonie cały płyn, na koniec dodaję masło, mieszam aż połączy się z mięsem. Odstawiam do ostudzenia. 

Do zimnej masy dodaję natkę pietruszki, 6 łyżek bułki tartej i 2 jajka, wyrabiam jednolitą masę, formuję krokieciki. Panieruję je w natce pietruszki, rozgrzewam olej. Smażę krokieciki na złoto, około 3 minuty z każdej strony. 

Krokieciki idealnie smakują podane z ziemniakami i surówką z marchewki.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.