Ciasta

Jabłkowy pleśniak

2 Min. czytania

To było takie niespodziewane ciasto. Naprawdę! Nie planowałam niczego piec, ale mąż mnie namówił. Poprosił o szybkie ciasto do popołudniowej kawy, obiecał, że we wszystkim pomoże i posprząta. Dopadł go chyba jakiś cukrowy dół, bo dawno nie widziałam takiej żądzy słodkości w jego oczach! Nie zamierzałam igrać z ogniem i szybciutko zabrałam się za zagniatanie ciasta. Przyznam szczerze, musiałam bazować na składnikach, które miałam w lodówce, nie miałam czasu na zakupy, miałam jabłka ( dużo jabłek), masło, jajka, mąkę i kakao. Na szybko powstał placek a la pleśniak z jabłkami. Bardzo kruche ciasto, pyszne jabłkowe nadzienie i delikatna pianka. Takie szybkie i bardzo domowe ciasto, weekendowo-popołudniowe. Idealne na sobotę. Taką leniwą i spokojną. U mnie taka dziś będzie, wczoraj u teściów była parapetówka, więc spokojny dzień, poświęcony na relaks będzie bardzo wskazany. 

Składniki:

3 jajka

250 gramów mąki pszennej

80 gramów cukru pudru

125 gramów masła

1 łyżka mielonej skórki z pomarańczy

Sól

2 duże jabłka

1 czubata łyżka kakao

2 garści rodzynek

1 łyżeczka cynamonu


Dodatkowo:

kasza manna, masło i  cukier puder

Rodzynki zalewam wrzątkiem, odstawiam na 2 minuty, odcedzam.

Jabłka obieram, kroję w dużą kostkę, posypuję cynamonem, dodaję rodzynki, odkładam na bok.

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.

Na stolnicę wysypuję mąkę, robię wgłębienie, wbijam w nie 3 żółtka, białka odkładam na bok. Dodaję cukier, skórkę z pomarańczy, sól i posiekane masło- zimne, z lodówki. Najpierw siekam wszystko nożem, jeżeli masa nie chce się kleić, dodaję 2-3 łyżki zimnej wody. Zagniatam szybko ciasto, dzielę na dwie nierówne części. Większą wałkuję na kształt formy- z zapasem. Do drugiej dodaję kakao i szybko je zagniatam i wkładam do zamrażarki. 

Formę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną, wylepiam ciastem, gęsto nakłuwam widelcem, podpiekam 10 minut. Po tym czasie wyjmuję placek z piekarnika, wykładam jabłka. Ubijam na sztywno pianę z białek z odrobiną soli, wykładam na jabłka. Na wierzch ścieram ciasto kakaowe, wyjęte z zamrażarki. Ciasto piekę 30-35 minut. 

Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…
Ciasta

Placek makowy z kruszonką

35 -40 minut Min. gotowania
Powoli szykuję się do Świąt. Wyciągam świąteczne ozdoby i dekoracje. Nie robię tego w pośpiechu, powoli upiększam dom i dodaję mu magii….

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.