Ciasta

Jabłkowy pleśniak

2 Min. czytania

To było takie niespodziewane ciasto. Naprawdę! Nie planowałam niczego piec, ale mąż mnie namówił. Poprosił o szybkie ciasto do popołudniowej kawy, obiecał, że we wszystkim pomoże i posprząta. Dopadł go chyba jakiś cukrowy dół, bo dawno nie widziałam takiej żądzy słodkości w jego oczach! Nie zamierzałam igrać z ogniem i szybciutko zabrałam się za zagniatanie ciasta. Przyznam szczerze, musiałam bazować na składnikach, które miałam w lodówce, nie miałam czasu na zakupy, miałam jabłka ( dużo jabłek), masło, jajka, mąkę i kakao. Na szybko powstał placek a la pleśniak z jabłkami. Bardzo kruche ciasto, pyszne jabłkowe nadzienie i delikatna pianka. Takie szybkie i bardzo domowe ciasto, weekendowo-popołudniowe. Idealne na sobotę. Taką leniwą i spokojną. U mnie taka dziś będzie, wczoraj u teściów była parapetówka, więc spokojny dzień, poświęcony na relaks będzie bardzo wskazany. 

Składniki:

3 jajka

250 gramów mąki pszennej

80 gramów cukru pudru

125 gramów masła

1 łyżka mielonej skórki z pomarańczy

Sól

2 duże jabłka

1 czubata łyżka kakao

2 garści rodzynek

1 łyżeczka cynamonu


Dodatkowo:

kasza manna, masło i  cukier puder

Rodzynki zalewam wrzątkiem, odstawiam na 2 minuty, odcedzam.

Jabłka obieram, kroję w dużą kostkę, posypuję cynamonem, dodaję rodzynki, odkładam na bok.

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.

Na stolnicę wysypuję mąkę, robię wgłębienie, wbijam w nie 3 żółtka, białka odkładam na bok. Dodaję cukier, skórkę z pomarańczy, sól i posiekane masło- zimne, z lodówki. Najpierw siekam wszystko nożem, jeżeli masa nie chce się kleić, dodaję 2-3 łyżki zimnej wody. Zagniatam szybko ciasto, dzielę na dwie nierówne części. Większą wałkuję na kształt formy- z zapasem. Do drugiej dodaję kakao i szybko je zagniatam i wkładam do zamrażarki. 

Formę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną, wylepiam ciastem, gęsto nakłuwam widelcem, podpiekam 10 minut. Po tym czasie wyjmuję placek z piekarnika, wykładam jabłka. Ubijam na sztywno pianę z białek z odrobiną soli, wykładam na jabłka. Na wierzch ścieram ciasto kakaowe, wyjęte z zamrażarki. Ciasto piekę 30-35 minut. 

Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

1435 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.