To było takie niespodziewane ciasto. Naprawdę! Nie planowałam niczego piec, ale mąż mnie namówił. Poprosił o szybkie ciasto do popołudniowej kawy, obiecał, że we wszystkim pomoże i posprząta. Dopadł go chyba jakiś cukrowy dół, bo dawno nie widziałam takiej żądzy słodkości w jego oczach! Nie zamierzałam igrać z ogniem i szybciutko zabrałam się za zagniatanie ciasta. Przyznam szczerze, musiałam bazować na składnikach, które miałam w lodówce, nie miałam czasu na zakupy, miałam jabłka ( dużo jabłek), masło, jajka, mąkę i kakao. Na szybko powstał placek a la pleśniak z jabłkami. Bardzo kruche ciasto, pyszne jabłkowe nadzienie i delikatna pianka. Takie szybkie i bardzo domowe ciasto, weekendowo-popołudniowe. Idealne na sobotę. Taką leniwą i spokojną. U mnie taka dziś będzie, wczoraj u teściów była parapetówka, więc spokojny dzień, poświęcony na relaks będzie bardzo wskazany.
Składniki:
3 jajka
250 gramów mąki pszennej
80 gramów cukru pudru
125 gramów masła
1 łyżka mielonej skórki z pomarańczy
Sól
2 duże jabłka
1 czubata łyżka kakao
2 garści rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
kasza manna, masło i cukier puder
Rodzynki zalewam wrzątkiem, odstawiam na 2 minuty, odcedzam.
Jabłka obieram, kroję w dużą kostkę, posypuję cynamonem, dodaję rodzynki, odkładam na bok.
Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.
Na stolnicę wysypuję mąkę, robię wgłębienie, wbijam w nie 3 żółtka, białka odkładam na bok. Dodaję cukier, skórkę z pomarańczy, sól i posiekane masło- zimne, z lodówki. Najpierw siekam wszystko nożem, jeżeli masa nie chce się kleić, dodaję 2-3 łyżki zimnej wody. Zagniatam szybko ciasto, dzielę na dwie nierówne części. Większą wałkuję na kształt formy- z zapasem. Do drugiej dodaję kakao i szybko je zagniatam i wkładam do zamrażarki.
Formę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną, wylepiam ciastem, gęsto nakłuwam widelcem, podpiekam 10 minut. Po tym czasie wyjmuję placek z piekarnika, wykładam jabłka. Ubijam na sztywno pianę z białek z odrobiną soli, wykładam na jabłka. Na wierzch ścieram ciasto kakaowe, wyjęte z zamrażarki. Ciasto piekę 30-35 minut.
Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Smakowity wypiek! Uwielbiam takie ciasta:)
https://redamancyy.blogspot.com/
Mniam ! Ja też podstawiam talerzyk:)
Haha u mojego męża też czasem widzę tę żądzę słodkości. Już wiem co wtedy zrobię 😀
Proste ciacho do zrobienia na już 🙂
Uwielbiam tego typu ciasta. Wygląda obłędnie.
Bardzo chętnie spróbuję tego ciasta.
🙂
🙂
Dokładnie 😁
🙂
🙂
🙂
Ostatnio robiłam tradycyjnego pleśniaka i wyszedł wspaniale! :). Muszę wypróbować kombinację z jabłkami 🙂
Aż mnie kusi, żeby samemu coś upichcić. Wygląda smacznie.
Pozdrawiam Kolorowo!
Dobrze mieć taki szybki i prosty przepis w zanadrzu 🙂
Z każdej strony wszyscy kuszą mnie ciastami z jabłkami, ale z pleśniakiem jabłkowym spotykam się pierwszy raz 😀
🙂
🙂
polecam!
🙂
Ciasto z jabłkami najlepsze na jesień 🙂