Faszerowane jajka to super pomysł na kolację, śniadanie, ale przystawkę imprezową, To też genialny pomysł na utylizację jajek. Z ostatniej podróży do rodziny Męża, wróciliśmy z 60 jajkami. Z jak już znudziły mi się jajeczniczki i jajka na miękko, to wpadłam na pomysł by urozmaić niedzielne śniadania. I wpadły takie oto jajka. Proste, a jak smaczne! Polecam je na dzisiejsze śniadanie, albo na kolację.Dużo z Was ma dłuższy weekend. Miałam taki w planie i ja, ale niestety, przez chorobę i zwolnienie, muszę jutro posiedzieć w firmie i poudawać, że pracuję. Ale wiecie co? Po tygodniu siedzenia w domu, to będzie bardzo miła odmiana. Wstać rano, ubrać się, i ruszyć na miasto. A dziś, po sytym śniadaniu, jedziemy odwiedzić mojego brata. Będzie wieczór gier planszowych. Nawet nie wiecie jak to uwielbiam! Kto wie, może wezmę z sobą kilka jajek i zrobimy sobie ucztę? A Wy z jakimi planami wchodzicie w długi weekend?
Składniki:
8 jajek
10 pieczarek
1 mała cebulka cukrowa
2 garście szczypiorku
Sól
Pieprz
1 łyżka suszonej włoszczyzny
1 łyżka klarowanego masła
Szczypiorek siekam.
Jajka gotuję na twardo- 8 minut od zagotowania się wody.
Cebulkę kroję bardzo drobno. Rozgrzewam masło klarowane i podsmażam cebulkę 2 minuty.
Pieczarki myję, suszę. Kroję w drobniutką kosteczkę, wrzucam na patelnię, dodaję sól, pieprz i włoszczyznę, podsmażam 3 minuty często mieszając. Następnie przykrywam patelnię pokrywką i duszę pieczarki 5 minut. Studzę.
Jajka obieram ze skoruperk. Przekrajam na połówki, wyjmuję żółtka. Żółtka ucieram z pieczarkami, dodaję jedną garść posiekanego szczypiorku. Doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. W połówki białek, delikatnie przekładam farsz. Posypuję resztą szczypiorki, i świeżo mielonym pieprzem,.
Świetny pomysł 🙂
Uwielbiam takie jajka na różnych rodzinnych imprezach.
🙂
🙂
🙂
Pycha! Bardzo lubię 🙂
😉
wyglądają i zapewne smakują super!
Pomysł rewelacja- totalnie odmieniony sposób na jajka 🙂
"Kradnę" przepis do swojego zeszytu 🙂
🙂
polecam serdecznie!
Mniam 😀
Uwielbiam jajka faszerowane, ale zwykle jem je przy okazji świąt wielkanocnych, wtedy to w ogóle smakują wyjątkowo, niczym karp na Wigilii 😀
fajne smaczne kolorowe:)
🙂
🙂
🙂
Bardzo lubię faszerowane jajka,ale z pieczarkami chyba nie jadłam….