Obiady

Klopsiki z małą niespodzianką

1 Min. czytania

Przed Świętami zrobiłam małe/duże porządki w lodówce i zamrażarce. W czeluściach mroźnej krainy znalazłam mielone mięso, które w nadmiarze kupiłam miesiąc temu. Tradycyjne mielone są chyba jednym z ulubionych dań całej mojej rodziny. Do tego buraczki, ziamniaczki, i można poczuć się jak dumny przedszkolak. Tym razem jednak pomyślałam,że warto byłoby czymś unowocześnić tradycyjne kotlety. I wtedy mój wzrok padł na pudełeczko z pomidorkami koktajlowymi, a może by tak je schować pod mięsem? Hmm, pomysł wydał się całkiem rozsądny. To do dzieła. Klopsiki robi się szybko, bardzo podobnie do zwykłych mielonych znanych z domowych obiadów, a jednak smakują zupełnie inaczej. Mały klopsik. Mała zmiana. Wielki efekt. W ferworze przedświątecznych przygotowań zapraszam na domowy obiad dla pięciu osób.

Składniki:
Mięso mielone z szynki- 3/4 kilograma
Pomidorki koktajlowe-opakowanie
Bułka tarta- 3/4 łyżki
Czosnek-2 ząbki
Majeranek, słodka papryka,sól,pieprz
Sól,pieprz
Oliwa do smażenia
Bulion drobiowy-1,5 szklanki
Do podania:
Ziemniaki, surówka z buraczków

Klopsiki przygotowuje się naprawdę szybko. Mięso-najlepiej świeżo mielone, wyrabiam razem z bułką tartą, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Formuję placuszki, na środku kładę pomidorka i lepię kuleczki. Teraz czas na smażenie-klopsiki wrzucam na rozgrzaną oliwę i przesmażam około 7 minut. Następnie mięsne kulki podlewam bulionem-najlepszy jest domowy rosół np z poprzedniego dnia i duszę mniej więcej 20 minut. Po tym czasie klopsiki są gotowe do podania w towarzystwie buraczków i ziemniaków-warto polać je sosem z duszenia, pełnym smaków.

1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….

37 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.