Obiady

Kluski śląskie

1 Min. czytania
Kluski, uwielbiam! Kiedyś kluski śląskie robiłam co tydzień. Naprawdę był taki wrzesień, kiedy mój tata co tydzień jeździł z bratem na grzyby, więc oni jechali, ja kleiłam kluski, a potem szykowało się do nich sos grzybowy. I tak kilka bitych tygodni z rzędu. Nie miałam dość! Kluski śląskie uwielbiam do dziś. Są takie proste, no fakt, samo lepienie klusek nie jest jakoś wyjątkowo błyskawiczną czynnością, ale generalnie przygotowanie klusek jest bardzo proste! Wyjdą każdemu. Są wspaniałym daniem do mięsa i sosu. Ja podałam swoje kluski z duszoną cielęciną i surówką z kapusty pekińskiej. Wyszedł obiad pierwsza klasa!

Składniki na 5 porcji obiadowych:
1 kg ziemniaków
2 jajka
Sól
Mąka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i przekładamy do garnka, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki studzimy, a potem ugniatamy na jednolitą masę. 
Z garnka z ziemniaczaną masą, usuwamy 1/4 część masy i wypełniamy ją mąką, dodajemy jajko, i odłożoną część masy. Dokładnie zagniatamy wszystkie składniki. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki, w środku palcem robimy dziurkę. Gotowe kluski układamy na czystej ściereczce. 
W garnku gotujemy wodę, solimy. Partiami wrzucamy kluski na wrzątek, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.