Ochotę na sernik chałwowy miałam od dawna. Połączenie chałwy i sernika wręcz śniło mi się po nocy. To musiało być pyszne! Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Albo raczej jak wyśniłam, tak i zrobiłam. I upiekłam wspaniały sernik chałwowy! Jest to sernik po prostu idealny. Wyjątkowo kremowy, aksamitny, bardzo serowy z ciekawą chałwową nutą. Taki sernik umili każde popołudnie i każdy weekend. Ja od miesiąca mogłam spędzić weekend w domu. Ciekawe to doświadczenie. Nie miałam okazji się ponudzić, ale zapomniałam jak bardzo lubię po prostu posiedzieć w ukochanym fotelu z książką na kolanach, filiżanką dobrej herbaty i pysznym ciastem u boku.To był leniwy weekend, no dobrze, może poza smażeniem konfitur z truskawek. Ale nie powiem, całkiem miłe było po prostu odpocząć. Za tydzień nie będzie mi to dane, znów będzie się działo. A na razie doceniam resztki weekendu i resztki ciasta!
Składniki:
Spód:
100 gramów masła
150 gramów ciastek kakaowych
Masa serowa:
1200 gramów twarogu
6 dużych jajek
400 gramów chałwy waniliowej
1/3 szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
Szczypta soli
Dodatkowo:
50 gramów chałwy
30 gramów gorzkiej czekolady
Masło i bułka tarta do formy
Zaczynam od przygotowania blaszki, smaruję ją masłem i wysypuję bułką tartą. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni, na dnie piekarnika kładę żaroodporne naczynie wypełnione wodą.
Ciastka kruszę. Topię masło, dodaję do ciastek, mieszam. Ciasteczkową masą wylepiam spód blaszki i podpiekam przez 10 minut, wyjmuję z piekarnika,a na jego dnie kładę naczynie z gorącą wodą.
Zajmuję się masą sernikową. Mielę twaróg co najmniej dwa razy-do drugiego mielenia, dodaję chałwę., do tego sernika nie polecam sera w wiaderku. Oddzielam żółtka od białek. Ubijam je z solą na sztywną pianę. Żółtka ubijam z cukrem na jasny krem. Następnie dodaję partiami twaróg z chałwą, bardzo delikatnie miksuję składniki. Teraz czas na dodanie budyniu, zmniejszam obroty na najmniejsze i łączę proszek budyniowy z masą. Na samym końcu dodaję pianę, delikatnie mieszam ją z masą, ale już łyżką.
Na ciasteczkowy spód wylewam masę sernikową. Ciasto wkładam do piekarnika i piekę 10 minut w 190 stopniach,a następnie zmniejszam grzanie do 170 stopni i piekę 55 minut.
Sernik studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 2-3 godzin, następnie wkładam do lodówki.
Przed podaniem wierzch dekoruję posiekaną gorzką czekoladą i chałwą.
Jesteś Królową Serników ;D
Nie jadłam jeszcze takiego sernika.
Nie mam niestety ręki do serników.
dziękuję:)
🙂
Cudowny! Jestem bardzo sernikowa…
najtrudniejsze jest pieczenie-ale tylko na początku:)
ja też!
Idealny!
Mam normalnie ślinotok 🙂
Pysznie wygląda. Uwielbiam serniki 🙂
😉
dziękuję!
🙂
Pychotka 🙂 uwielbiam serniki, ale chałwowego jeszcze nie piekłam 🙂
wygląda mega dostojnie:)
polecam!
😉
Chętnie zjadłabym teraz taki sernik 😀 Przepysznie Ci wyszedł 😀
Pozdrawiam!
dziękuję:)
Królewski, na bogato! Chałwa na pewno nadaje sernikowi niepowtarzalny smak, którego jestem ciekawa. Jak nic trzeba przepis wykorzystać 🙂
Pozdrawiam:)
😉
Jadłam kiedyś taki sernik i jest pyszny. Nie wiem czy bym upiekła, bo serniki nie są moją najmocniejszą stroną.
Wygląda smacznie 🙂
😉
🙂
i pysznie;)
Koniecznie muszę przygotować ten sernik, choć coś czuję że zjem go w pojedynkę! 😀 Osoby z mojego najbliższego otoczenia nie przepadają za chałwą. 😀 Ech… Nie wiedzą, co tracą! 😀