Śniadania na słono

Cytrynowy omlet z makiem i porzeczkami

1 Min. czytania
Dziś zapraszam na pyszny omlet.Delikatnie cytrynowy, z dodatkiem maku i kwaskowatych porzeczek. Miks różnych smaków, ale miks idealny. Ani za słodko, ani za kwaśno. Bardzo zaś ciekawie. Lubię takie poranne zaskoczenia kuchenne, kiedy nie mam szczegółowo opracowanej koncepcji, po prostu biorę z kuchennych półek i szuflad, to co mi wpadnie w ręce i bach, gotowe.Tym razem wyszło naprawdę smaczne szaleństwo! Jestem uradowana pojawieniem się porzeczek na ryneczku, uwielbiam te kwaskowate owoce. Myślę,że wyszło mi pyszne śniadanie. 
Składniki:
2 jajka
4 łyżki mleka
3 płaskie łyżki mąki
1 łyżka maku
Łyżeczka skórki z cytryny
2 gałązki porzeczek
Masło klarowane do smażenia

Dodatkowo:
Cukier puder, surowe kakao, porzeczki
Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ukręcam z mlekiem i mąką, dodaję mak i skórkę z cytryny. Pianę ubijam na sztywno, dodaję do masy omletowej. Na sam koniec dodaję przepłukane porzeczki.Na rozgrzanym maśle smażę omlet z obu stron na rumiano. 
Podaję go z  cukrem pudrem, kakao i porzeczkami.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…

33 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.