Obiady

Knedle z truskawkami

1 Min. czytania

Szczerze się przeraziłam. Wracając z pracy zaszłam do ukochanego warzywniaka i co zastałam? Jedną jedyną łubiankę z truskawkami. Miła pani mówi mi,że tych uroczych owoców coraz mniej. W tym momencie z mojego wnętrza wydobył się niemy krzyk-o nie. Szybko wzięłam truskawki, i pognałam w stronę domu. Miałam plan-w tym sezonie nie robiłam jeszcze knedli z truskawkami-a specjalnie na tę okazję zachowałam trochę „starych” kartofli. Te rażące niedopatrzenie postanowiłam szybciutko nadrobić. No może nie aż tak szybciutko, nie ma co się oszukiwać knedle to nie jest posiłek w 5 minut. Ale za to daje maksymalną radość przy jedzeniu. Lepienie, zabawy z ciastem bardzo mnie relaksują. Zaś jedzenie tych pyszności przenosi w błogi stan zachwytu….

Składniki:
około 1,5 kilograma kartofli
1 duże jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kaszy manny
ekstrakt  z wanilii
500 gramów truskawek
Masło-2 łyżki
Cukier
Sól

Obieram kartofle, gotuję je w lekko osolonej wodzie i zostawiam do całkowitego wystudzenia.
Truskawki obieram, kroję na połówki,skrapiam wanilią i odstawiam do lodówki.
Gdy kartofle są zimne przeciskam je przez praskę. Dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i łyżkę cukru. Zagniatam aż ciasto przestanie się kleić do rąk-w razie potrzeby dodaję więcej kaszy manny.
Z ciasta odrywam małe kawałeczki, formuję z nich kółka, do środka wkładam po połówce truskawki, formuję kule i od razu chowam gotowe knedle pod ściereczką.
Knedle wkładam do wrzącej wody-lekko osolonej, gotuję je przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem polewam je roztopionym masłem i posypuję cukrem.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

43 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.