Ciasta

Kruche z truskawkami, rabarbarem i małą bezą.

1 Min. czytania

Moja ukochana ciocia znalazła się w szpitalu, jako,że jest moim kulinarnym, a raczej cukierniczym guru postanowiłam odwiedzić ją w szpitalu i osłodzić jej życie kawałkiem domowego ciasta. Nie bardzo wiedziałam na co może mieć ochotę, ale kiedy zobaczyłam piękny rabarbar nie miałam wątpliwości-na pewno się na niego skusi. Rabarbar, słodkie truskawki, lekka beza i przepyszne kruche ciasto. Pokochałam ten przepis, placek wyszedł wyjątkowo smaczny. Kruchy, ale i rozpływający się w ustach. Delikatny, ale dzięki rabarbarowi wyraźny w smaku. Ciężko przestać jeść…

Składniki:
Ciasto:
5 żółtek
200 gramów mąki krupczatki
125 gramów masła
4 łyżki cukru
ekstrakt waniliowy
2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:
2 laski rabarbaru
szklanka truskawek
1/3 szklanki cukru
laska wanilii
laska cynamonu
szczypta kardamonu
2 łyżki wody

Beza:
5 białek
4 łyżki cukru
szczypta soli

Siekam masło z mąką, dodaję cukier, żółtka i wanilię. Zagniatam kruszonkę, dodaję wodę i szybko formuję gładką kulę. Chłodzę ciasto przez minimum godzinę. Następnie wałkuję ciasto, przekładam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 15 minut w 170 stopniach.

Truskawki myję, usuwam szypułki, kroję na połówki, wkładam do garnka, zalewam wodą. Dodaję pokrojony w kostkę rabarbar,cukier i przyprawy. Owoce gotuję około 10 minut. Gorące nadzienie wykładam na podpieczone ciasto.  Piekę ciasto przez 5 minut.
W międzyczasie ubijam na sztywno pianę z białek z solą, dodaję cukier. Wykładam na wierzch ciasta i piekę około 10 minut w 180 stopniach. Ciasto przed pokrojeniem musi całkowicie wystygnąć. Chyba,że lubicie ciasto z półpłynnym nadzieniem 😉

1507 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…

49 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.