Obiady

Kokardki i Piersi

1 Min. czytania
Nie wiem czy można nie lubić makaronu i możliwości jakie daje? Na ostro, na słodko, na obiad, na kolację. Masa kształtów i smaków. W zasadzie mogłabym makaron jeść codziennie. Najfajniejsze są te dania, które robi się szybko, łatwo, a przyjemność płynąca z jedzenia jest ogromna. Takie jest właśnie to danie o wdzięcznej nazwie Kokardki i Piersi. Niestety stan alarmowy w pracy trwa, więc czas jaki spędzam w kuchni muszę mocno ograniczyć, ale ograniczając czas, nie  chcę ograniczać smaku. Jak można wywnioskować z nazwy do przygotowania dania potrzebne są makaronowe kokardki i piersi, nie damskie, acz kurze. Do tego dosłownie parę innych składników i już. Mięso najlepiej zamarynować rano,w porze obiadowej będzie kusiło aromatem. Odejmując czas marynowania, który przecież nie wymaga naszej pracy, reszta zajmie nam tyle czasu ile trwa ugotowanie makaronu. A ten smak, ten aromat-niebiański. Mój brat trzy razy chodził po dokładkę, mówiąc-z ustami pełnymi makaronu ,że nigdy nie jadł tak pysznego połączenia makaronu i drobiu. To co, kokardki i piersi-łączmy je i zajadajmy.


Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
Makaron kokardki-ilość wedle uznania
Papryczka chilli
Spora cebula
Czosnek – 3 ząbki
Natka pietruszki-pół pęczka
Cytryna
Parmezan
Oliwa-łyżka
Sól, świeżo mielony pieprz
Marynata
Oliwa- 3 łyżki
Imbir-pół łyżeczki
Czosnek-2 ząbki
Papryka słodka-łyżeczka
Papryka ostra-łyżeczka
Tymianek-pół łyżeczki
Pieprz, sól

Zaczynam od przygotowania marynaty-z oliwą mieszam przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku. Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę, zalewam marynatą i odkładam na minimum godzinę.
Po tym czasie gotuję makaron-moim zdaniem najlepiej pasują tutaj kokardki. Siekam drobno czosnek , chilli i cebulkę i podsmażam minutę na patelni, dodaję mięso razem z marynatą i smażę mniej więcej 10 minut. Gdy mięso jest gotowe dodaję odcedzony makaron, posiekaną  natkę pietruszki i sok z połowy cytryny. Całość podsmażam dosłownie minutę, a już na talerzu posypuję danie parmezanem. I gotowe, prawda,że prościutkie?

1492 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…

57 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.