Obiady

Kokardki i Piersi

1 Min. czytania
Nie wiem czy można nie lubić makaronu i możliwości jakie daje? Na ostro, na słodko, na obiad, na kolację. Masa kształtów i smaków. W zasadzie mogłabym makaron jeść codziennie. Najfajniejsze są te dania, które robi się szybko, łatwo, a przyjemność płynąca z jedzenia jest ogromna. Takie jest właśnie to danie o wdzięcznej nazwie Kokardki i Piersi. Niestety stan alarmowy w pracy trwa, więc czas jaki spędzam w kuchni muszę mocno ograniczyć, ale ograniczając czas, nie  chcę ograniczać smaku. Jak można wywnioskować z nazwy do przygotowania dania potrzebne są makaronowe kokardki i piersi, nie damskie, acz kurze. Do tego dosłownie parę innych składników i już. Mięso najlepiej zamarynować rano,w porze obiadowej będzie kusiło aromatem. Odejmując czas marynowania, który przecież nie wymaga naszej pracy, reszta zajmie nam tyle czasu ile trwa ugotowanie makaronu. A ten smak, ten aromat-niebiański. Mój brat trzy razy chodził po dokładkę, mówiąc-z ustami pełnymi makaronu ,że nigdy nie jadł tak pysznego połączenia makaronu i drobiu. To co, kokardki i piersi-łączmy je i zajadajmy.


Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
Makaron kokardki-ilość wedle uznania
Papryczka chilli
Spora cebula
Czosnek – 3 ząbki
Natka pietruszki-pół pęczka
Cytryna
Parmezan
Oliwa-łyżka
Sól, świeżo mielony pieprz
Marynata
Oliwa- 3 łyżki
Imbir-pół łyżeczki
Czosnek-2 ząbki
Papryka słodka-łyżeczka
Papryka ostra-łyżeczka
Tymianek-pół łyżeczki
Pieprz, sól

Zaczynam od przygotowania marynaty-z oliwą mieszam przyprawy i wyciśnięte ząbki czosnku. Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę, zalewam marynatą i odkładam na minimum godzinę.
Po tym czasie gotuję makaron-moim zdaniem najlepiej pasują tutaj kokardki. Siekam drobno czosnek , chilli i cebulkę i podsmażam minutę na patelni, dodaję mięso razem z marynatą i smażę mniej więcej 10 minut. Gdy mięso jest gotowe dodaję odcedzony makaron, posiekaną  natkę pietruszki i sok z połowy cytryny. Całość podsmażam dosłownie minutę, a już na talerzu posypuję danie parmezanem. I gotowe, prawda,że prościutkie?

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

57 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.